Fiszki

Budowa i rola układu pokarmowego

Test w formie fiszek Test z budowy i funkcji układu pokarmowego, składników odżywczych.
Ilość pytań: 35 Rozwiązywany: 117939 razy
Dopasuj liczby do organów
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
lipaza
podpuszczka
pepsyna
ptialina
ptialina
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
wątroba
jelito cienkie
trzustka
żołądek
trzustka
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
przełyk
żołądek
jama ustna
jelito cienkie
jelito grube
gardło
1
jama ustna
2
gardło
3
przełyk
4
żołądek
5
jelito cienkie
6
jelito grube
Do funkcji siekaczy należy:
trzymanie pokarmu
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
rozcieranie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
owsica
tasiemczyca
włośnica
próchnica
owsica
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
trzon
korzeń
szyjka
pień
korona
korzeń
szyjka
korona
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
podjęzykowe
przyuszne
przyszczękowe
podżuchwowe
zauszne
podjęzykowe
przyuszne
podżuchwowe
Co jest na zdjęciu?
jelito cienkie
wyrostek
trzustka
jelito grube
trzustka
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
tłuszcze
białka
cukry
węglowodany
białka
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
glikogen
skrobia
celuloza
glikogen
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,1 g
1,02 g
1,07 g
1,07 g
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
celuloza
glukoza
glikogen
skrobia
skrobia
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
soli mineralnych niezbędnych do życia
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
D3
K
B12
A
D3
Niedobór żelaza powoduje:
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
próchnicę zębów
krzywicę
niedokrwistość
niedokrwistość