Fiszki

Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 24 Rozwiązywany: 4542 razy
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Jałówki
Krowy suche
Wysokowydajne
Wysokowydajne
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Mlekowa
Octowa
Masłowa
Mlekowa
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Giną w środowisku kwaśnym
Są tlenowcami
Giną w środowisku kwaśnym
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Polowych, fermentacji
Oddychania, wtórnej fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
powyżej 40% SM
30-40% SM
do 30% SM
powyżej 40% SM
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Poddawanie wysokiej temperaturze
Kiszenie
Mycie
Poddawanie wysokiej temperaturze
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Burak
Ziemniak
Cebula
Burak
Kto nie zda żywienia?
Marta
Angelika
Magda
Kaja
Magda
Która roślin nie wpływa negatywnie na smak mleka?
Marchew
Burak
Ziemniak
Ziemniak
Która cecha okopowych wpływa na ich złe przechowywanie?
Niska zawartość włókna
Zanieczyszczenie ziemią
Duża ilość wody
Duża ilość wody
Pasza treściwa:
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
Przemiana głodowa to:
Fermentacja podczas suszenia i przechowywania
Wymywanie składników pokarmowych podczas deszczu
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Słoma to:
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Zielonka wysuszona w wysokiej temperaturze
Zielonka wysuszona w warunkach naturalnych
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Która słoma używana jest podczas skarmiania zielonkami lub wywarem ze względu na działanie zatwardzające?
Słoma owsiana
Słoma żytnia
Słoma jęczmienna
Słoma jęczmienna
Co powoduje ługowanie?
Zwiększa ilość białka
Poprawia walory smakowe
Zwiększa strawność
Zwiększa strawność
Co jest produktem ubocznym przemysłu browarniczego?
Wywar
Młóto
Melasa
Młóto
Które zdanie o roślinach strączkowych jest fałszywe?
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Zawierają dużo białka dobrze trawionego przez monogastryczne
Białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Jakiemu procesu poddawane są śruty poekstrakcyjne w celu usunięcia substancji antyżywieniowych?
Tostowaniu
Spalaniu
Gotowaniu
Tostowaniu
Który rodzaj mieszanki przemysłowej nie dostarcza zwierzętom białka i energii?
Premiks
Mieszanka pełnoporcjowa
Mieszanka uzupełniająca
Premiks
Probiotyki:
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Poprawiają walory smakowe paszy
Podnoszą strawność składników pokarmowych pasz
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Przeciwutleniacze:
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Hamują rozwój pleśni
Nadają produktom atrakcyjną barwę
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Detoksykanty:
Hamują rozwój pleśni
Obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Kokcydiostatyki
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom kokcydiazy
Powodują choroby drobiu
Zapobiegają kokcydiozie
Zapobiegają kokcydiozie