Fiszki

T15: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Organizacja żywienia i usług gastronomicznych". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T15
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 6413 razy
Normatyw surowcowy na 10 porcji filetów z dorsza w panierce przewiduje zużycie 1 000 g filetów. Ile surowca potrzeba do sporządzenia 100 porcji tej potrawy?
10,0 kg
100,0 kg
0,1 kg
1,0 kg
10,0 kg
Dzienne spożycie wody przez osobę dorosłą powinno wynosić
od 4 l do 4,5 l
od 3 l do 3,5 l
od 2 l do 2,5 l
od 1 l do 1,5 l
od 2 l do 2,5 l
Ile energii dostarczy organizmowi człowieka 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli wartość energetyczna 100 g pasztecików wynosi 343 kcal?
643 kcal
1 372 kcal
343 kcal
1 029 kcal
1 029 kcal
Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie należy zaplanować
pumpernikiel, masło, herbatę z cytryną
bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód, herbatę owocową
płatki kukurydziane z mlekiem
chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?
I śniadanie
obiad
II śniadanie
kolacja
obiad
Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki "Starki" o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml "Starki".
5,00 zł
2,50 zł
7,50 zł
10,00 zł
7,50 zł
Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
cukier i słodycze
warzywa i owoce
produkty zbożowe
mleko i jego przetwory
mleko i jego przetwory
Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?
podanie napoju gorącego w filiżance ustawionej na podstawce
serwowanie zakąski wyporcjowanej na talerzu
podanie karty menu
serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
dystrybucji bezpośredniej
reklamy prasowej
promocji sprzedaży
sprzedaży osobistej
promocji sprzedaży
Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw
z ryb morskich
z mięsa wołowego
z mięsa wieprzowego
z kaszy jaglanej
z kaszy jaglanej
Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu?
75%
60%
90%
45%
75%
Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
ryż zapiekany z szynką, brokułami i papryką
fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
makaron z serem twarogowym i szpinakiem
pieczony kurczak w ziołach, sałata i pomidor, bułka grahamka
fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu?
gliadyna
glutelina
globulina
glukoza
glukoza
Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę 100,00 zł od osoby, a rabat dla szkół wynosi 5%?
42 000,00 zł
44 000,00 zł
36 000,00 zł
38 000,00 zł
38 000,00 zł
Podczas uroczystego obiadu potrawy należy podawać w następującej kolejności:
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów?
makrobiotyczna
wegetariańska
diamondów
atkinsa
atkinsa
Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat "Zdrowie na talerzu", to działania zgodne ze strategią.
promocji
ceny
personalną
dystrybucji
personalną
Wskaż produkty będące źródłem witaminy A (retinolu)
masło i ser dojrzewający
szpinak i marchew
dynia i żółtko jaja
białko j aj a i wątroba wieprzowa
masło i ser dojrzewający
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
27,00 g
42,00 g
30,00 g
45,00 g
42,00 g
Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie należy
usługa cateringowa
występ kabaretowy
sprzedaż potraw na wynos
organizacja przyjęć
występ kabaretowy