Fiszki

Wstępny

Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 4667 razy
Cukier otrzymuje się z:
buraków ćwikłowych
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
Cukier stosuje się jako;
środek słodzący
środek utrwalający produkty
barwnik
środek słodzący
środek utrwalający produkty
Cechy cukru pierwszej kategorii:
zlepione kryształy
barwa kremowa
bez obcych smaków i posmaków
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
kryształy bez zlepków i grudek
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
barwa biała
bez obcych smaków i posmaków
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
kryształy bez zlepków i grudek
barwa biała
Cukier drugiej kategorii
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
bez zlepków, grudek
roztwory tworzą zawiesinę
obecne zlepki, grudki
bez obcych zapachów i posmaków
roztwory mogą być lekko opalizujące
barwa klarownie biała
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
bez zlepków, grudek
bez obcych zapachów i posmaków
roztwory mogą być lekko opalizujące
Cukier trzeciej kategorii:
barwa jasnokremowa
roztwór dolny jest opalizujący
może się lekko sklejać
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
barwa biała
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
nie skleja się
barwa jasnokremowa
roztwór dolny jest opalizujący
może się lekko sklejać
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 2 kategoria
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
syntetyczne środki słodzące
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
negatywny wpływ na zdrowie
potencjalną szkodliwość
nieznajomość ewentualnych powikłań
potencjalną szkodliwość
Przykłady środków słodzących;
Sorbitol
Mannitol
Awannitol
Akritol
Aspartam
Sorbitol
Mannitol
Aspartam
Aspartam charakteryzuje się:
200 razy słodszym smakiem od glukozy
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
nektaru i spadzi
nektaru zwierząt XD
spadzi
nektaru roślin
nektaru i spadzi
spadzi
nektaru roślin
Miody nektarowe w większości są
jasne
pośrednie
ciemne
jasne
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
barwę (jasne, ciemne)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
jednokwiatowe
wielokwiatowe
wielokwiatowe
miody spadziowe mają barwę:
mniej mdłe niż miody kwiatowe
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
ciemno- brunatno żółta
jasno- brunatno zielona
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
Patoka to miód
skrystalizowany
płynny
płynny
krupiec to miód
skrystalizowany
płynny
skrystalizowany
Zboża to:
rośliny należące do różnych gatunków zbóż
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
czy kukurydza jest zbożem?
tak
nie
tak

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam

Inne tryby