Strona 2

T15: Technik żywienia

Pytanie 9
Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g
1,00 zł
3,00 zł
4,00 zł
2,00 zł
Pytanie 10
HACCP to
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
norma jakości żywności
amerykańska ustawa żywnościowa
organ normalizacyjny
Pytanie 11
Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
serem
rybami
drobiem
wieprzowiną
Pytanie 12
Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek
Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot
Pytanie 13
Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz
podrobów
jaj
drobiu
ryb
Pytanie 14
Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?
lampka wina
przyjęcie typu stół angielski
przyjęcie koktajlowe
uroczysty obiad
Pytanie 15
Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
niedobór fluoru
nadmiar potasu
niedobór żelaza
nadmiar wapnia
Pytanie 16
Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu
na przyjęcie rodzinne zasiadane
na konferencję
na przyjęcie cocktailowe
na przyjęcie oficjalne państwowe