Strona 1

Klasa 4, dział 4 - Odkrywamy tajemnice ciała człowieka

Pytanie 1
Jaki składnik stanowi ponad połowę masy ludzkiego ciała?
tłuszcze
białka
witaminy
woda
Pytanie 2
Połącz składnik pokarmowy z jego opisem.
cukry
główne źródło energii
tłuszcze
umożliwiają wchłanianie niektórych witamin i są źródłem energii
witaminy
regulują pracę organizmu
sole mineralne
pomagają sprawnie funkcjonować organizmowi i są budulcem
białka
są podstawowym budulcem komórek ciała oraz służą do transportu różnych substancji
Pytanie 3
Mięso, mleko i przetwory mleczne oraz jaja są bogatym źródłem:
cukrów
białek
soli mineralnych
tłuszczów
Pytanie 4
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
1
Gardło
2
Jelito cienkie
3
Jama ustna
4
Jelito grube
5
Odbyt
6
Przełyk
7
Żołądek
Pytanie 5
Zaznacz elementy w których produkowane są enzymy trawienne.
żołądek
jelito grube
trzustka
ślinianki
jelito cienkie
przełyk
Pytanie 6
Największym narządem układu pokarmowego jest:
trzustka
żołądek
wątroba
Pytanie 7
Jak płynie krew tętnicami?
z serca do komórek ciała
z komórek ciała do serca
Pytanie 8
Zaznacz zdania prawdziwe.
Ślinianki produkują enzymy trawienne które trawią białka.
Wapń, fosfor i witamina D zapewniają prawidłowy wzrost kości.
Praca mięśni szkieletowych jest niezależna od woli człowieka.
Tchawica jest narządem głosu.
Płuca zbudowane są z wielu milionów pęcherzyków.
Układ krwionośny pełni rolę w utrzymywaniu temperatury ciała.