Strona 1

Biologia - Układ pokarmowy

Pytanie 1
Połącz w pary znaczenie białek z ich przykładami:
receptorowe
np. rodopsyna
obronne
np. przeciwciała
transportowe
np. hemoglobina
enzymatyczne
np. pepsyna
motoryczne
np. aktyna i miozyna
sygnałowe
np. hormony trzustki
budulcowe
np. kolagen
Pytanie 2
Białka powstają przez połączenie setek, bądź tysięcy prostszych cząsteczek, które nazywamy:
Pytanie 3
Połącz rodzaje aminokwasów z ich definicją:
endogenne
nasz organizm potrafi je sam wytworzyć
egzogenne
nasz organizm ich sam nie wytworzy
Pytanie 4
Zaznacz poprawne zdania o tłuszczach:
Ich przykładem jest skrobia
Fałsz
Są materiałem zapasowym
Prawda
Dostarczają 2 razy mniej energii niż cukry
Fałsz
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego w nadmiarze są szkodliwe
Prawda
Utrzymują ciepło w organizmie
Prawda
Pytanie 5
Wybierz witaminy rozpuszczalne w wodzie:
z grupy B
K
D
E
C
A
Pytanie 6
Witamina, w której skutki niedoboru objawiają się skłonnością do krwawień oraz zaburzeniami krzepnięcia krwi. Znajduje się ona w zielonych warzywach liściastych, orzechach, jajach i wątrobie :
Pytanie 7
Wybierz skutki niedoboru witaminy B6:
szkorbut
zanik mięśni
drgawki
kurza ślepota
depresja
niedokrwistość
osteoporoza
nadmierna pobudliwość
choroby skóry
Pytanie 8
Zaznacz mikroelementy:
wapń
fosfor
jod
żelazo
fluor
magnez