Strona 1

Przed maturą: człowiek i układ pokarmowy

Pytanie 1
Zaznacz nieorganiczne składniki pokarmowe
Na
C2H5OH
wit. PP
H2O
Mg
C6H12O6
Pytanie 2
Zaznacz źródło lipidów dla organizmu
makaron
mleko
mięso
tran
Pytanie 3
Zaznacz źródło białka dla organizmu
pieczywo
gorczyca
jaja
smalec
Pytanie 4
Wskaż poprawne pojęcie: to związki, których organizm nie potrafi wytworzyć i przyjmuje je wraz z pokarmem
związki endogenne
związki egzogenne
Pytanie 5
Wskaż poprawną definicję pokarmu pełnowartościowego
pokarm, który zawiera w porcji elementy białka, tłuszczy i węglowodanów w odpowiednich proporcjach
pokarm, który dostarcza odpowiednią liczbę kalorii (np.: 667kcal = 2000kcal / 3 posiłki)
pokarm, który zawiera potrzebne związki egzogenne
Pytanie 6
Oznacz prawda/fałsz
Kwas linolowy należy do tłuszczy NNKT
Prawda
Lipoproteiny HDL przeciwdziałają odkładaniu się lipoprotein LDL w świetle naczyń krwionośnych
Fałsz
NNKT należą do grupy związków endogenicznych
Fałsz
Pytanie 7
Niedobór witamin w organizmie w granicy normy określa się mianem
Pytanie 8
Wskaż witaminy rozpuszczające się w wodzie
B1
A
K
C
D3
B5