Strona 1

Tłuszcze, białka, cukry

Pytanie 1
Co wchodzi w skład białek?
tlen
fosfor
azot
siarka
krzem
węgiel
wodór
Pytanie 2
Co jest podstawową jednostką bubulcową białek?
aminokwasy
nukleoid
Pytanie 3
Czy tłuszcze roślinne to tłuszcze ...
nienasycone
nasycone
Pytanie 4
Rola tłuszczów:
energetyczna
zapasowa
budulcowa
hamująca krzepnięcie
termoregulacyjna
transportowa
przeciwzapalna
Pytanie 5
Białka dzielą sie na...
wielocukrowe
roślinne
zwierzęce
mineralne
Pytanie 6
Białka złożone to inaczej?
proteidy
proteiny
Pytanie 7
Wzór sumaryczny Fruktozy to:
C3H6O3
C12H22O11
C6H12O6
Pytanie 8
Dopasuj do substancji odpowiednią cechę:
sacharoza
dwucukier
białko
koagulacja
tłuszcz
glicerol
skrobia
dekstryny
glukoza
fotosynteza