Strona 2

R11: Technik weterynarii, Wrzesień 2014

Pytanie 9
Treść przewodu pokarmowego zwierząt rzeźnych jest materiałem
kategorii 3
kategorii 2
kategorii 1
SRM
Pytanie 10
Numer siedziby stada podany jest na kolczyku
świń
bydła
owiec
kóz
Pytanie 11
Badanie przedubojowe może być przeprowadzone w gospodarstwie pochodzenia w przypadku uboju
koni
bydła
kóz
świń
Pytanie 12
Tuberkulinę podaje się
śródskórnie w ilości 1 ml
śródskórnie w ilości 0,1 ml
podskórnie w ilości 1 ml
podskórnie w ilości 0,1 ml
Pytanie 13
Choroba zakaźna podlegająca obowiązkowi zwalczania to
zapalenie płuc koni
kokcydioza drobiu
afrykański pomór świń
motylica bydła
Pytanie 14
Badanie przedubojowe wykonuje się
do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem
do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem
do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem
do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem
Pytanie 15
System HACCP jako zagrożenie fizyczne żywności uznaje obecność
bakterii
pasożytów
pestycydów
szkła
Pytanie 16
Znajdujący się na tuszy znak jakości zdrowotnej oznacza, że mięso
jest wysokiej jakości
pochodzi od zdrowego zwierzęcia
jest zdatne do spożycia przez ludzi
ma podwyższone walory odżywcze