Strona 1

białka, cukty, tłuszczowce

Pytanie 1
Białka zbudowane są z:
kwasów nukleinowych
aminokwasów
lipidów
Pytanie 2
Jakimi wiązaniami łączą się aminokwasy?
peptazowymi
aminokwasowymi
peptydowymi
wodorowymi
Pytanie 3
Jaki charakter mają białka?
amfoteryczny
zasadowy
kwasowy
Pytanie 4
zaznacz białka endogenne
leucyna
cysteina
alanina
lizyna
walina
seryna
Pytanie 5
Inaczej białka globularne to :
sferyczne
fibrylarne
włókienkowate
Pytanie 6
ile struktur białkowych wyróżniamy ?
VI
IV
Pytanie 7
Cukry proste to inaczej :
dwucukry
monosacharydy
jednocukry
Pytanie 8
cukier prosty (heksoza) obecny w stanie związanym w laktozie:
ryboza
glukoza
galaktoza
fruktoza