Fiszki

Makro- , Mikro-elementy organizmu człowieka

Test w formie fiszek Test maturalny z zakresu makroelementów i mikroelementów w organizmie człowieka.
Ilość pytań: 24 Rozwiązywany: 4208 razy
Funkcje wody zaznacz prawda/fałsz
stanowi środowisko dla prawie wszystkich procesów życiowych
główne źródło tlenu w atmosferze
najobficiej występujący składnik każdego organizmu
stanowi środowisko dla prawie wszystkich procesów życiowych
główne źródło tlenu w atmosferze
najobficiej występujący składnik każdego organizmu
Funkcje wody w organizmie człowieka.Zaznacz prawda/fałsz
usuwa toksyny z narządów poprzez skórę, nerki i płuca
nawilża wdychane powietrze, nawilża gałkę oczną, stawy, skórę i błony śluzowe
rozpuszcza prawie wszystkie substancje dzięki polarności
utrzymuje odpowiednią temperaturę ciała
dostarcza organizmowi energię dzięki istnieniu tzw. wiązań wodorowych
usuwa toksyny z narządów poprzez skórę, nerki i płuca
nawilża wdychane powietrze, nawilża gałkę oczną, stawy, skórę i błony śluzowe
rozpuszcza prawie wszystkie substancje dzięki polarności
utrzymuje odpowiednią temperaturę ciała
dostarcza organizmowi energię dzięki istnieniu tzw. wiązań wodorowych
Fakty o wodzie. Zaznacz prawda/fałsz
stanowi 60-70% objętości ciała dorosłego człowieka
stanowi 75-80% objętości mózgu
stanowi 75% mięśni człowieka
stanowi 83% krwi człowieka
stanowi 60-70% objętości ciała dorosłego człowieka
stanowi 75-80% objętości mózgu
stanowi 75% mięśni człowieka
stanowi 83% krwi człowieka
Kohezja i adhezja
kohezja
wzajemne przyciąganie się cząstek wody; dzięki temu nitki wody w naczyniach i cewkach nie ulegają rozerwaniu
adhezja
przyciąganie cząstek wody przez naładowane elektrycznie powierzchnie; dzięki temu nitki wody nie odrywają się od ścian komórkowych ksylemu
Woda jest substancją o szczególnych właściwościach. Jej gęstość osiąga wartość maksymalną w 4°C i maleje wraz ze wzrostem temperatury. Tworząc lód podczas zamarzania, woda zwiększa swoją objętość, co powoduje, że powstający lód jest lżejszy od wody, z którą się styka. Wykaż na jednym przykładzie, że dwa opisane powyżej stany skupienia wody mają istotne znaczenie dla życia w zbiornikach wodnych.
dzięki temu, że lód jest lżejszy od wody, pozwala to przetrwać pod lodem zamieszkującym wodę organizmom. Lód tworzy warstwę izolacyjną co pozwala na zachowanie życia pod lodem; tworząca się warstwa lodu może ograniczać dostęp tlenu
dzięki temu, że lód jest lżejszy od wody, pozwala to przetrwać pod lodem zamieszkującym wodę organizmom. Lód tworzy warstwę izolacyjną co pozwala na zachowanie życia pod lodem; tworząca się warstwa lodu może ograniczać dostęp tlenu
Podaj dwie wspólne funkcje wody pełnione przez nią zarówno u roślin, jak i u zwierząt oraz ludzi.
jest rozpuszczalnikiem
stanowi środowisko dla zachodzenia reakcji chemicznych
jest rozpuszczalnikiem
stanowi środowisko dla zachodzenia reakcji chemicznych
Wykaż, że woda i lód (dwa stany skupienia) mają istotne znaczenie dla życia w zbiornikach wodnych.
dzięki temu, że lód jest lżejszy od wody, pozwala to przetrwać pod lodem zamieszkującym ją organizmom
lód tworzy warstwę izolacyjną, co pozwala przetrwać pod lodem
tworzący się lód na powierzchni wody ogranicza/może ograniczać dopływ tlenu niezbędnego do życia
dzięki temu, że lód jest lżejszy od wody, pozwala to przetrwać pod lodem zamieszkującym ją organizmom
lód tworzy warstwę izolacyjną, co pozwala przetrwać pod lodem
tworzący się lód na powierzchni wody ogranicza/może ograniczać dopływ tlenu niezbędnego do życia
Straty wody w procesie pocenia się lub parowania z dróg oddechowych przynoszą korzyści organizmowi człowieka. Uzasadnij.
człowiek pocąc się chroni swój organizm przed przegrzaniem
proces pocenia się jest korzystny, gdyż pozwala on na regulowanie temperatury ciała przez organizm
pocenie się i parowanie z dróg oddechowych jest ważnym czynnikiem regulującym temperaturę ciała.
człowiek pocąc się chroni swój organizm przed przegrzaniem
proces pocenia się jest korzystny, gdyż pozwala on na regulowanie temperatury ciała przez organizm
pocenie się i parowanie z dróg oddechowych jest ważnym czynnikiem regulującym temperaturę ciała.
w wodzie rozpuszcza się wiele substancji
w komórce może zachodzić większość reakcji chemicznych oraz jest stabilizatorem ciśnienia osmotycznego
woda ma duże ciepło właściwe i duże ciepło parowania
organizmy utrzymują odpowiednią temperaturę ciała
woda ma duże napięcie powierzchniowe
możliwe jest zachowanie ciągłości słupa wody w cienkich kapilarach naczyń transportujących wodę w roślinie
Podaj przykłady znaczenia polarnej budowy wody w przyrodzie:
utrzymuje duże napięcie powierzchniowe wody
jest dobrym rozpuszczalnikiem
niższe warstwy wody nie ulegają zamarzaniu
umożliwia transport wody w roślinie (kohezja i adhezja)
utrzymuje duże napięcie powierzchniowe wody
jest dobrym rozpuszczalnikiem
niższe warstwy wody nie ulegają zamarzaniu
umożliwia transport wody w roślinie (kohezja i adhezja)
Cząsteczka wody dzięki swojej budowie ma charakter polarny (dipolowy). Wyjaśnij, jakie znaczenie ma dipolowa budowa cząsteczki wody dla transportu substancji w obrębie organizmu.
cząsteczki wody dzięki budowie polarnej mogą się otaczać i wiązać wiązaniami wodorowymi z wieloma innymi cząsteczkami, powodując ich rozpuszczanie; w takiej postaci cząsteczki te są transportowane w organizmie
cząsteczki wody dzięki budowie polarnej mogą się otaczać i wiązać wiązaniami wodorowymi z wieloma innymi cząsteczkami, powodując ich rozpuszczanie; w takiej postaci cząsteczki te są transportowane w organizmie
Woda ma dużą pojemność cieplną i wysokie ciepło parowania – określ, jakie ma to znaczenie dla organizmów żywych.
wysoka pojemność cieplna wody powoduje, że organizmy wykazują dużą stabilność cieplną, w związku z czym są mało wrażliwe na zmiany temperatury otoczenia; wysokie ciepło parowania sprawia, że można w znacznym stopniu ochłodzić ciało wskutek wyparowania niewielkiej ilości wody; zjawisko to wykorzystują ssaki (pocą się), gady (zieją) i rośliny (transpiracja)
wysoka pojemność cieplna wody powoduje, że organizmy wykazują dużą stabilność cieplną, w związku z czym są mało wrażliwe na zmiany temperatury otoczenia; wysokie ciepło parowania sprawia, że można w znacznym stopniu ochłodzić ciało wskutek wyparowania niewielkiej ilości wody; zjawisko to wykorzystują ssaki (pocą się), gady (zieją) i rośliny (transpiracja)
Dlaczego pierwiastki umieszczone w grupie makroelementów wchodzą w skład bardzo wielu związków chemicznych?
łatwo ulegają reakcjom utleniania i redukcji ze względu na liczność stopni utlenienia
łatwo ulegają reakcjom utleniania i redukcji ze względu na liczność stopni utlenienia
Mikroelementy wchodzące w skład organizmów żywych, przykłady substancji:
mioglobina
– Fe
hemocyjanina
– Cu
adhyraza węglanowa
– Zn
cytochrom
– Fe
Podaj funkcje aminokwasów.
składniki koenzymów i witamin
bufory – ze względu na charakter amfoteryczny pomagają w utrzymaniu odpowiedniego pH soku komórkowego i płynów ustrojowych
regulacyjna
substraty syntezy związków biologicznie czynnych niebędących białkami, m.in. niektórych hormonów i neuroprzekaźników
materiał budulcowy wszystkich białek i innych peptydów
metabolity pośrednie cykli i szlaków metabolicznych
składniki koenzymów i witamin
bufory – ze względu na charakter amfoteryczny pomagają w utrzymaniu odpowiedniego pH soku komórkowego i płynów ustrojowych
regulacyjna
substraty syntezy związków biologicznie czynnych niebędących białkami, m.in. niektórych hormonów i neuroprzekaźników
materiał budulcowy wszystkich białek i innych peptydów
metabolity pośrednie cykli i szlaków metabolicznych
Podaj funkcje białek i peptydów.
transportowa – stanowią transportery: jonów w błonie komórkowej i gazów oddechowych oraz jonów w płynach ustrojowych
regulacyjna – białkami i peptydami są niektóre hormony
budulcowa -­‐ wchodzą w skład wszystkich struktur komórkowych
katalityczna – wszystkie enzymy są białkami prostymi lub złożonymi
zapasowa (u roślin) -­‐ stanowią materiał zapasowy w nasionach roślin
lokomotoryczną – białka kurczliwe, takie jak aktyna i miozyna, są odpowiedzialne za ruch wewnątrzkomórkowy oraz narządowy
buforowa – chronią płyny ustrojowe przed zmianami pH
odpornościowa – białkami są wszystkie przeciwciała
transportowa – stanowią transportery: jonów w błonie komórkowej i gazów oddechowych oraz jonów w płynach ustrojowych
regulacyjna – białkami i peptydami są niektóre hormony
budulcowa -­‐ wchodzą w skład wszystkich struktur komórkowych
katalityczna – wszystkie enzymy są białkami prostymi lub złożonymi
zapasowa (u roślin) -­‐ stanowią materiał zapasowy w nasionach roślin
lokomotoryczną – białka kurczliwe, takie jak aktyna i miozyna, są odpowiedzialne za ruch wewnątrzkomórkowy oraz narządowy
buforowa – chronią płyny ustrojowe przed zmianami pH
odpornościowa – białkami są wszystkie przeciwciała
Jakie związki należą do lipidów?
witamina D
hormony kory nadnercza
hormony płciowe
cholesterol
witamina D
hormony kory nadnercza
hormony płciowe
cholesterol
Podaj, w jaki sposób siarka warunkuje tworzenie struktur białek.
siarka tworząc mostki dwusiarczkowe stabilizuje III-­‐rzędową strukturę białek
siarka tworząc mostki dwusiarczkowe stabilizuje III-­‐rzędową strukturę białek
Podaj biologiczne funkcje lipidów.
materiał odżywczy, budulcowy i energetyczny roślin, zwierząt i człowieka (podczas rozpadu tłuszczu uzyskuje się dwukrotnie więcej energii niż z rozpadu takiej samej ilości glukozy)
wchodzą w skład wszystkich błon plazmatycznych (fosfolipidy)
gromadzą się w warstwie podskórnej u zwierząt chroniąc organy przed czynnikami mechanicznymi (np. okolica nerek i oczodoły, fałdy brzuszne)
stanowią warstwę termoizolacyjną, chroniąca przed niskimi temperaturami, np. u ssaków wodnych
tworzą substancje zapasowe roślin w nasionach, owocach i korzeniach
chronią rośliny przed nadmierną utratą wody oraz przed czynnikami chemicznymi i termicznymi (woski)
są materiałem zapasowym u zwierząt, np. zapadającym zimą w odrętwienie lub hibernację
materiał odżywczy, budulcowy i energetyczny roślin, zwierząt i człowieka (podczas rozpadu tłuszczu uzyskuje się dwukrotnie więcej energii niż z rozpadu takiej samej ilości glukozy)
wchodzą w skład wszystkich błon plazmatycznych (fosfolipidy)
gromadzą się w warstwie podskórnej u zwierząt chroniąc organy przed czynnikami mechanicznymi (np. okolica nerek i oczodoły, fałdy brzuszne)
stanowią warstwę termoizolacyjną, chroniąca przed niskimi temperaturami, np. u ssaków wodnych
tworzą substancje zapasowe roślin w nasionach, owocach i korzeniach
chronią rośliny przed nadmierną utratą wody oraz przed czynnikami chemicznymi i termicznymi (woski)
są materiałem zapasowym u zwierząt, np. zapadającym zimą w odrętwienie lub hibernację
Cholesterol jest związkiem organicznym, który przez większość ludzi jest uważany za szkodliwy dla zdrowia. Jednak cholesterol pełni w organizmie ważne funkcje biologiczne i jego obecność w organizmie jest konieczna. Podaj przykłady pozytywnej roli cholesterolu w organizmie człowieka.
jest prekursorem do produkcji kwasów żółciowych/hormonów steroidowych /witaminy D3
jest składnikiem osłonki mielinowej długich wypustek (aksonów) komórek nerwowych
cholesterol wchodzi w skład błon komórkowych komórek zwierzęcych
jest prekursorem do produkcji kwasów żółciowych/hormonów steroidowych /witaminy D3
jest składnikiem osłonki mielinowej długich wypustek (aksonów) komórek nerwowych
cholesterol wchodzi w skład błon komórkowych komórek zwierzęcych
Czemu kwas arachidynowy jest dla człowieka niezbędny?
wchodzi w skład fosfolipidów błon komórkowych, powstają z niego prostaglandyny, które m.in. regulują kurczliwość naczyń krwionośnych i uczestniczą w reakcjach zapalnych
wchodzi w skład fosfolipidów błon komórkowych, powstają z niego prostaglandyny, które m.in. regulują kurczliwość naczyń krwionośnych i uczestniczą w reakcjach zapalnych
Jaka jest rola stosowania błonnika podczas odchudzania?
błonnik pęcznieje w wodzie dzięki czemu wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie łaknienia, apetyt, co ułatwia odchudzanie
błonnik pęcznieje w wodzie dzięki czemu wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie łaknienia, apetyt, co ułatwia odchudzanie
Jaki składnik odżywczego zawierają najczęściej produkty zbożowe, ziemniaki i jaka jest jego rola w organizmie człowieka?
są to węglowodany, które są głównym źródłem energii dla organizmu
są to węglowodany, które są głównym źródłem energii dla organizmu
Wymień etapy powstawania IV-­‐rzędowej struktury białka.
łączenie aminokwasów w łańcuch polipeptydowy
1
zwijanie się łańcucha polipeptydowego w strukturę trójwymiarową, często stabilizowaną prze mostki dwusiarczkowe
2
przestrzenne zwijanie polipeptydowej helisy utrwalane mostkami siarczkowymi
3
połączenie ze sobą dwóch lub więcej łańcuchów polipeptydowych o ukształtowanej już strukturze trójwymiarowej
4