Fiszki

Pamięciówka z biochemii

Test w formie fiszek Normy, zapotrzebowanie, pierwiastki śladowe
Ilość pytań: 80 Rozwiązywany: 3877 razy
Ilość żelaza w organizmie dorosłego człowieka
10-13g
1-2g
4-7mg
3-4g
3-4g
Ilość żelaza dostarczana z pokarmem w ciągu doby (średnio)
10g
2-4g
10-15mg
2-4mg
10-15mg
Średnia ilość dziennego wchłaniania żelaza
2,4 - 4,9 mg
1-2g
3-4g
0,7 - 1,5mg
0,7 - 1,5mg
Ile procent dostarczonego z dietą żelaza przeciętnie wchłaniamy z przewodu pokarmowego?
1%
10%
55%
40%
10%
Jaki procent żelaza magazynuje hemoglobina:
33%
57,6%
0,1%
0,25%
9%
57,6%
Ilość żelaza wydalana wraz ze złuszczającymi się komórkami nabłonka przewodu pokarmowego:
2mg/dobę
1-4g/dobę
nie tracimy żelaza w takim mechaniźmie
0,75 mg/dobę
0,75 mg/dobę
Ilość żelaza traconego z krwią miesiączkową w ciągu doby:
0,75mg
2-4g
1-2,5mg
3-7g
1-2,5mg
Dobowe zapotrzebowanie na żelazo:
Dorosły mężczyzna
1,5mg
Kobieta miesiączkująca
2,0mg
Kobieta w ciąży oraz dzieci i młodzież
2,5mg
Kobieta podczas laktacji
3,5mg
Czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
zmniejszenie masy ciała
witamina C
błonnik pokarmowy
obecność w diecie białek, aminokwasów
dieta uboga w żelazo
hemochromatoza pierwotna
kwas bursztynowy
dieta bogada w żelazo
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
witamina C
obecność w diecie białek, aminokwasów
kwas bursztynowy
dieta bogada w żelazo
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza:
niedokrwistość aplastyczna
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
dieta bogata w żelazo
kwas bursztynowy
hemochromatoza pierwotna
niedobór żelaza w ustroju
zakażenia
zwiększona erytropoeza
achlorhydria
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
hemochromatoza pierwotna
niedobór żelaza w ustroju
zwiększona erytropoeza
Czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
zwiększona erytropoeza
dieta bogata w wapń
zmniejszenie masy ciała
bezbiałkowa dieta
hemochromatoza pierwotna
długotrwałe biegunki
fosforany
nadmiar żelaza w ustroju
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
dieta uboga w żelazo
achlorhydria
resekcja żołądka
błonnik pokarmowy
witamina C w diecie
dieta bogata w wapń
bezbiałkowa dieta
długotrwałe biegunki
fosforany
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
dieta uboga w żelazo
achlorhydria
resekcja żołądka
błonnik pokarmowy
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza:
zmniejszenie masy ciała
witamina C
hemochromatoza pierwotna
marskość wątroby
niedokrwistość aplastyczna
zakażenia
resekcja żołądka
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
nadmiar żelaza w ustroju
zmniejszenie masy ciała
niedokrwistość aplastyczna
zakażenia
nadmiar żelaza w ustroju
Stężenie ferrytyny w osoczu mężczyzn:
15-250 ug/l
2-50 mg/dl
10-15 ug/l
20-500 ug/l
20-500 ug/l
Stężenie ferrytyny w osoczu kobiet:
20-70 ug/l
20-500 ug/l
10-15 ug/l
15-250 ug/l
15-250 ug/l
Transferyna (Tf) - prawidłowe stężenie w surowicy:
230-410 ug/dl
20-500 ug/l
250-390 ug/dl
200-400 mg/dl
200-400 mg/dl
Wysycenie transferyny:
0,1%
średnio 30%
20-50%
10-15%
średnio 30%
20-50%
TIBC u mężczyzn:
200-400 mg/dl
250-390 ug/dl
15-250 ug/l
230-410 ug/dl
250-390 ug/dl
TIBC u kobiet:
250-390 ug/dl
230-410 ug/dl
2-3 IU
200-400 mg/dl
230-410 ug/dl
Prawidłowe UIBC:
230-410 ug/dl
150-330 ug/dl
2 mg/dl
250-390 ug/dl
150-330 ug/dl
W niedoborze żelaza:
Stężenie żelaza w osoczu rośnie, TIBC maleje
Stężenie żelaza w osoczu rośnie, TIBC rośnie
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC rośnie
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC maleje
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC rośnie

Powiązane tematy

#biochemia

Inne tryby