Fiszki

AJ BILIW AJ KEN PASS MAJ EXAM

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 28 Rozwiązywany: 1811 razy
do syntezy własnego białka ptaki potrzebują:
30 aminokwasów
20 aminokwasów
10 aminowkasów
20 aminokwasów
Energetyczność mieszanek drobiowych wynosi
1700-2500 kcal/kg
2400-3200 kcal/kg
2800-3400 kcal/kg
2400-3200 kcal/kg
Pasze węglowodanowe:
ziarna, ziemniaki, bratki
otręby, chwasty, ziemniaki, marchewka
ziarna, śruty, przetwory zbożowe, ziemniaki
ziarna, śruty, przetwory zbożowe, ziemniaki
Zawartość w mieszankach tłuszczów wynosi:
ok. 3-4%
ok. 5-8%
ok. 10-14%
ok. 3-4%
Powyżej ilu procent tłuszczu w dawce powoduje rozwolnienie?
18
8
10
8
Ile % masy ciała ptaka stanowią składniki mineralne?
4
10
40
4
Jaki jest stosunek Ca do P przyswajalnego?
u drobiu młodego jak 2:1, a u kur nieśnych nawet 3:1 do 12:1
u drobiu młodego jak 3:2, a u kur nieśnych nawet 3:2 do 12:4
u drobiu młodego jak 4:3, a u kur nieśnych nawet 5:1 do 13:1
u drobiu młodego jak 2:1, a u kur nieśnych nawet 3:1 do 12:1
Jak witamina C działa na drób?
zmniejsza stres
zwiększa krzepliwość krwi
otumania
zmniejsza stres
Jaka powinna być temperatura wody?
minimum 15 stopni
równo 15 stopni
maksymalnie 15 stopni
maksymalnie 15 stopni
Ile procent mieszanki stanowią zboża?
50-80%
70-85%
30-50%
50-80%
Słodowanie to:
zbieranie śrutu odpadowego od pełnych ziaren zbóż
gotowanie zbóż a późniejsze prażenie
zalanie wrzątkiem na 4h
zalanie wrzątkiem na 4h
Naturalny przeciwutleniacz to:
benzoesan sodu
witamina E
witamina B12
witamina E
Dopasuj
Karboksylazy
zwiększają wykorzystanie włókna
Betaglukanazy
poprawiają wykorzystanie jęczmienia i owsa
Pentozanazy
poprawiają wykorzystanie żyta, pszenżyta i pszenicy
Fitazy
zwiększają wykorzystanie fosforu (głównie fitynowego)

Powiązane tematy

Inne tryby