Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Wstępny
Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań:
226
Rozwiązywany:
5562 razy
przyswajalność białka mleka wynosi:
90%
95%
60%
100%
95%
najłatwiej strawnym tłuszczem zwierzęcym jest tłuszcz:
mleczny
mięsny
podskórny
mleczny
za słodkawy smak mleka odpowiada:
fruktoza
laktoza
galaktoza
glukoza
laktoza
Zawartość procentowa tłuszczu, która NIE występuje w mleku spożywczym
2,5%
2,0%
3,2%
1%
0,5%
1,5%
1%
Witaminy obecne w mleku
K
B
D
C
A
E
K
D
A
E
Maślankę jest produktem ubocznym przy produkcji masła uzyskanym z
mleka
śmietany
śmietany ukwaszonej zakwasem
śmietany ukwaszonej zakwasem
zawartość suchej substancji w jogurcie wynosi:
9- 26%
9%
26%
9- 26%
kumys produkowany jest z mleka
wielbądziego
koziego
krowiego
wielbądziego
kumys zawiera
7% glukozy
7% laktozy
10% laktozy
7% laktozy
ser powstaje
śmietanki
z mleka i śmietanki poprzez obróbkę mechaniczną i termiczną skrzepu
z mleka
z mleka i śmietanki poprzez obróbkę mechaniczną i termiczną skrzepu
Skrzep ten powstaje z:
glukozy
kazeiny
laktozy
kazeiny
kazeina koaguluje pod pod wpływem enzymu
lizozymu
tryptofanu
podpuszczki
podpuszczki
wśród serów żółtych wyróżniamy
podpuszczkowe
dojrzewające
twarogi
podpuszczkowe
dojrzewające
oscypek to ser z masy:
parzonej
gotowanej
chłodzonej
parzonej
edamski, gouda to rodzaje serów
szwajcarskich
holenderskich
angielskich
holenderskich
dodatek utwardzacza PbO do metali powoduje:
polepszenie właściwości mechanicznych
pogorszenie właściwości mechanicznych
pogorszenie właściwości mechanicznych
Au Sn aluminium to metale o
wysokim stopniu plstyczności
niskim stopniu plasyczności
wysokim stopniu plstyczności
kucie metalu odbywa się najczęsciej
na zimno
na gorąco
na gorąco
garnki, okłucia, części samochodowe mogą zostać wykonane metodą:
przeciągania
tłoczenia
kucia
tłoczenia
rozróżnia się żeliwo
szare
białe
czarne
szare
białe
w korozji zachowawczej metal w pierwszym okresie
nie koroduje
koroduje
nie koroduje
azbest to włókno:
owocowe
mineralne
łykowe
mineralne
który z tych trzech mięs posiada największą zawartość mięsa (20,9%)
schab wieprzowy
wołowina na pieczeń
cielęcina
wołowina na pieczeń
mięso białe posiada ... tłuszczu niż mięso czerwone
więcej
mniej
mniej
mięso kurczaka, indyka, królika, cielęcinę zalicza się do mięs:
białych
czerwonych
białych
Cukier zawiera
99,5% sacharoazy
90% sacharozy
99% sacharozy
99,5% sacharoazy
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Powiązane tematy
#uek
#wstepny
#exam
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie