3. Które z poniższych stwierdzeń porównujących właściwość hemoglobiny i mioglobiny są prawdziwe?
j. powinowactwo hemoglobiny do tlenu jest regulowane przez organiczny fosforan, podczas gdy powinowactwo mioglobiny do tlenu
n. mioglobina i hemoglobina to białka tetrametryczne
l. powinowactwo mioglobiny i hemoglobiny do tlenu nie zależy od pH
a. Hemoglobina jest multimeryczna, a mioglobina jest monomeryczna.
g. Wiązanie tlenu przez hemoglobinę zależy od stężenia BPG H+ oraz CO2, podczas gdy mioglobina wiąże tlen w sposób zależny tylko od BPG
h. Zmiany konformacyjne wywołane związaniem tlenu przebiegają w hemoglobinie zgodnie z modelem sekwencyjnym oddziaływań allosterycznych natomiast mioglobinie- zgodnie z modelem jednoprzejściowym
f. Hemoglobina jest białkiem tetrametycznym o stechiometrii α4 podczas gdy mioglobina jest białkiem monomerycznym
b. Współczynnik Hilla dla wiązania O2 jest mniejszy dla hemoglobiny niż dla mioglobiny.
k. mioglobina jest białkiem allosterycznym
d. Wiązanie O2 przez hemoglobinę zależy od stężeń CO2, H+ i BPG natomiast wiązanie O2 przez mioglobinę nie.
i. krzywa dysocjacji tlenu mioglobiny jest sigmoidalna, a hemoglobiny hiperboliczna
m. hemoglobina jest tetramerem, mioglobina monomerem
e. Hemoglobina wiąże CO2 efektywniej niż mioglobina.
c. Hemoglobina wiąże O2 mocniej niż mioglobina w każdym zadanym stężeniu O2.