Podsumowanie

Mikroelementy i makroelementy-powtórka do matury

Podsumowanie

Mikroelementy i makroelementy-powtórka do matury

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Wchodzi w skład enzymów biorących udział w procesie oddychania komórkowego, cytochromów oraz hemoglobiny, mioglobiny;katalizator syntezy chlorofilu.
cynk
żelazo
potas
magnez
Pytanie 2
Jego niedobór u człowieka powoduje niskie ciśnienie krwi,odwodnienie, skurcze mięśni, zanik różnicy potencjałów i utrata pobudliwości komórek.
siarka
chlor
azot
sód
Pytanie 3
Składnik m.in. hormonu tyroksyny i trójjodotyroniny.
Pytanie 4
Funkcje tego makroelementu w organizmie to: kontrola równowagi wodno-elektrolitowej organizmu,niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów, utrzymuje prawidłowe ciśnienie osmotyczne krwi.
miedź
sód
kobalt
azot
Pytanie 5
Główne źródła tego mikroelementu to: wodorosty, owoce morza, sól jodowana, wdychane powietrze nadmorskie.
Pytanie 6
Składnik wielu enzymów, bierze udział w trawieniu białek, niezbędny do funkcjonowania układu odpornościowego, składnik insuliny.
Pytanie 7
składnik budulcowy kości i zębów, składnik Atp i kwasów nukleinowych, niektórych białek. Jego główne źródła to: mleko, sery, mięso czerwone, drób, ryby, owoce morza,orzechy, nasiona, pełne ziarna zbóż.
Pytanie 8
jego niedobór powoduje: słabość mięśni, słabe łamliwe kości, osteoporozę, ubytki zębów.
żelazo
magnez
wapń
Pytanie 9
Jest składnikiem witaminy B12 niezbędnej do wytwarzania czerwonych krwinek. występuje w mięsie i nabiale.
Pytanie 10
Niedobór powoduje: niedokrwistość, osłabienie, bóle głowy, arytmia serca, zaburzenia oddychania.
żelazo
fluor
potas
wapń
Pytanie 11
składnik aminokwasów, a zatem i białek(budulcowych, enzymów i hormonów), CoA.
Pytanie 12
Jego niedobór powoduje apatię, słabość, skurcze i drżenie mięśni, konwulsje.występuje w roślinach, głównie zielonolistnych.
Pytanie 13
jego główne źródła to: awokado, świeże i suszone owoce, nasiona, orzechy, banany, cytrusy,ziemniaki, nasiona roślin strączkowych.
Pytanie 14
składnik wielu enzymów, bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny.Jego niedobór u roślin powoduje bielenie i zasychanie wierzchołków młodych liści.
Pytanie 15
Jego niedobór powoduje utratę łaknienia, powolne gojenie się ran, łamliwość włosów i paznokci, choroby skóry, zaburzenia rozwoju i czynności gonad, oczu, skóry,kości. U roślin chloroza i karlenie liści.
Pytanie 16
Jego główne źródła to sól, ryby morskie, owoce morza. Jego niedobór to: zaburzenia trawienia, zaburzony przebieg procesu oddychania komórkowego. U roślin: zakłócenie przebiegu fotosyntezy i oddychania komórkowego.
Pytanie 17
Występuje w rybach, wątrobie, wodzie wodociągowej, herbacie, paście do zębów.