Podsumowanie

Składniki pokarmowe

Podsumowanie

Składniki pokarmowe

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Aminokwasy, które nie mogą być wytworzone w organizmie człowieka, to aminokwasy:
budulcowe
pełnowartościowe
niepełnowartościowe
egzogenne
Pytanie 2
Związkami wysokoenergetycznymi inaczej nazywamy:
tłuszcze
kalorie
węglowodany
białka
Pytanie 3
Cukrem prostym jest:
glikogen
glukoza
celuloza
skrobia
Pytanie 4
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
B6,B9,B12,B11
A,D3,E,K
H,PP,K,B9
B12,D3,E,C
Pytanie 5
Niedobór witaminy A powoduje (2odp.):
choroby skóry
niedokrwistość
kłopoty z pamięcią
kurzą ślepotę
Pytanie 6
Składnikami kości i zębów są (2 odp.):
żelazo
wapń
magnez
fosfor
Pytanie 7
Sole mineralne, występujące w dużej ilości, to:
mikroelementy
makroelementy
Pytanie 8
Witamina C:
bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych
wszystkie odpowiedzi są poprawne
zwiększa odporność
pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych
Pytanie 9
Jaki procent masy ciała człowieka dorosłego stanowi woda?
ok. 60%
ok. 80%
ok. 50%
ok. 70%
Pytanie 10
Żródłem błonnika pokarmowego są:
ryby
owoce, warzywa, ziarna zbóż
produkty pochodzenia zwierzęcego
przetwory mleczne
Pytanie 11
Najniższy poziom piramidy zdrowego żywienia stanowią:
pełnoziarniste produkty zbożowe
ryby, jaja, drób
warzywa i owoce
słodycze
Pytanie 12
Osoby, które w swojej diecie nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego, to:
roślinożercy
wegetarianie
fruterianie
weganie