Strona 2

R11: Technik weterynarii, Czerwiec 2014

Pytanie 9
U którego gatunku zwierząt numer identyfikacyjny jest tylko numerem siedziby stada, w której zwierze się urodziło lub w której po raz pierwszy zostało zgłoszone do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych?
owiec
świń
koni
bydła
Pytanie 10
Wskaż skrót osaczający opisane poniżej postępowanie.
EUROP
GHP
HACCP
ISO
Pytanie 11
Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu
podwyższenia jakości produktów spożywcrych pochodzenia zwierzęcego
zapewnienia ochrony zdrowia publicznego
monitorowania chorób odzwierzęcych
usprawnienia technologii wytwarzania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Pytanie 12
Do których badań laboratoryjnych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego próbki powinny być pobierane w sposób sterylny?
parazytologjcznych
mikrobiologicznych
chemicznych
organoleptycznych
Pytanie 13
Podczas badania próbek mięsa na obecność larw włośni metodą wytrawi płynu trawiącego powinna wynosić:
od 44°C od 46°C
od 50°C od 55°C
od 20°C od 25°C
od 12°C od 15°C
Pytanie 14
Badanie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego wykonane za pomocą zmysłów badającego jest badaniem
bakteriologicznym
mikrobiologicznym
chemicznym
organoleptycznym
Pytanie 15
Zgodnie z przepisami prawnymi o środkach Żywienia zwierząt, pasze lecznicze mogą być produkowane
w zakładzie Paszowym na zlecenie właściciela zwierząt
w gospodarstwie właściciela na jego zlecenie
w gospodarstwie właściciela na zlecenie technika weterynarii
w zakładzie paszowym na zlecenie lekarza weterynarii
Pytanie 16
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, określ częstość przeprowadzania kontroli równomiernego wymieszania składników paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu.
po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku
na zakończenie wytwarzania paszy
co pól roku
dwa razy w roku