Strona 2

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
obronne
budulcowe
sygnałowe
receptorowe
Pytanie 10
Dobrym źródłem wapnia są:
ryby morskie
mleko, sery i jaja
zielona warzywa liściaste
owoce cytrusowe, pietruszka
Pytanie 11
Niedobór witaminy D3 powoduje:
osteoporozę, krzywicę
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
bóle mięśni
zaburzenia krzepliwości krwi
Pytanie 12
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
Salmonella
E. coli
Pytanie 13
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
bulimia
nadwaga
otyłość
anoreksja
Pytanie 14
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
D
masło, mleko, tran
B6
orzechy, soja, drożdże
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
Pytanie 15
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
jamie ustnej
trzustce
wątrobie
żołądku
Pytanie 16
Zaznacz gruczoły trawienne.
ślinianki
dwunastnica
trzustka
wątroba
żołądek