Pytanie 55
Na zajęciach z diagnostyki laboratoryjnej studenci ucząc się prawidłowego pobierania krwi włośniczkowej wykonywali oznaczenia profilu lipidowego i elektrolitów. U jednego ze studentów otrzymano wyniki: T-Ch 154 mg/dl, HDL-C 61 mg/dl, LDL- 38 mg/dl, TG 299 mg/dl oraz Na 138 mmol/L, K 5,7mmmol/L, Ca 1,2 mmol/L. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna nieprawidłowości:
student spożywa duże ilości warzyw, trudności w pobieraniu krwi włośniczkowej spowodowały hemolizę,
student nie był na czczo, był po intensywnym treningu, spożywał alkohol w dniu poprzedzającym badanie
student nie był na czczo, trudności w pobieraniu krwi włośniczkowej spowodowały hemolizę
student nie był na czczo, wrócił na zajęcia po przebyciu grypy żołądkowo-jelitowej
student był po intensywnym treningu, trudności w pobieraniu krwi włośniczkowej spowodowały hemolizę