Fiszki

Higiena i choroby układu pokarmowego

Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji biologii dla klasy 7.
Ilość pytań: 15 Rozwiązywany: 5141 razy
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
wieku
rodzaju wykonywanej pracy
temperamentu
trybu życia
płci
nastroju
wieku
rodzaju wykonywanej pracy
trybu życia
płci
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
dieta
piramida zdrowego żywienia
jadłospis
piramida potrzeb
piramida zdrowego żywienia
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
6
2
5
5
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
staranne mycie warzyw i owoców
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
mycie rąk
trzymanie produktów w lodówce
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
pasożytniczych
bakteryjnych
grzybiczych
wirusowych
pasożytniczych
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
2 szklanki
1 litr
3 litry
2 litry
2 litry
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
produkty zbożowe
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
warzywa i owoce
nabiał
ryby
1
warzywa i owoce
2
produkty zbożowe
3
nabiał
4
ryby
5
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
liście szpinaku
buraki
ziemniaki
nasiona roślin strączkowych
nasiona roślin strączkowych
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
anoreksja
szkorbut
próchnica
bulimia
próchnica
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
anoreksja
niedowaga
otyłość
bulimia
anoreksja
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
E. coli
Salmonella
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori
WZW to choroba o podłożu:
grzybiczym
bakteryjnym
wirusowym
wirusowym
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć ręce przed posiłkiem
długo gotować potrawy
myć warzywa i owoce
myć warzywa i owoce
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
cukry proste
witaminę C
błonnik
kwasy tłuszczowe
błonnik
Połącz zakres BMI z jego opisem.
<18,5
18,5 - 24,9
25 - 29,9
30 - 39,9
>40
niedowaga
prawidłowa waga
nadwaga
otyłość
otyłość znacznego stopnia
<18,5
niedowaga
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
25 - 29,9
nadwaga
30 - 39,9
otyłość
>40
otyłość znacznego stopnia