Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Strona 1
Higiena i choroby układu pokarmowego
Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
wieku
nastroju
trybu życia
płci
rodzaju wykonywanej pracy
temperamentu
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
jadłospis
dieta
piramida zdrowego żywienia
piramida potrzeb
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
5
2
3
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
staranne mycie warzyw i owoców
mycie rąk
trzymanie produktów w lodówce
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
wirusowych
pasożytniczych
grzybiczych
bakteryjnych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
3 litry
2 litry
2 szklanki
1 litr
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
warzywa i owoce
2
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
3
nabiał
4
produkty zbożowe
5
ryby
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
liście szpinaku
buraki
nasiona roślin strączkowych
ziemniaki
Następne pytania
Pozostało stron: 1
Powiązane tematy
#ukladpokarmowy
#klasa7
#klasa7biologia
#klasa7biologiadzial3
Inne tryby
Nauka
Powtórzenie
Fiszki