Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 89958 razy
Zaznacz cechy białek:
odpowiadają za transport substancji w organizmie
stanową materiał zapasowy organizmu
dostarczają organizmowi energię
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
K
C
D
B9
A
B12
C
B9
B12
Żółć wytwarzana jest w:
wątrobie
dwunastnicy
żołądku
trzustce
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
zwiększają powierzchnię wchłaniania
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
wytwarzają enzymy trawienne
rozkładają cukry
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
30
32
36
28
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
białka
węglowodany
tłuszcze
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
mięso i jaja
produkty mleczne
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
sygnałowe
obronne
budulcowe
receptorowe
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
owoce cytrusowe, pietruszka
ryby morskie
mleko, sery i jaja
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zaburzenia krzepliwości krwi
osteoporozę, krzywicę
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
bóle mięśni
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Helicobacter pylori
Staphylococcus aureus
E. coli
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
otyłość
anoreksja
bulimia
nadwaga
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
C
B6
A
masło, mleko, tran
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
orzechy, soja, drożdże
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
jamie ustnej
trzustce
żołądku
wątrobie
żołądku
Zaznacz gruczoły trawienne.
trzustka
wątroba
dwunastnica
ślinianki
żołądek
trzustka
wątroba
ślinianki
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
. . . . . . . .
, a dorosłych kobiet w
. . . . . . . .
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
. . . . . . . .
wody dziennie.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około 60%, a dorosłych kobiet w 55% z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około 2 litrów wody dziennie.
Zaznacz cukry proste.
glukoza
skrobia
glikogen
fruktoza
glukoza
fruktoza
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
3
5
4
5
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
fluoru
witaminy A
witaminy C
żelaza
witaminy C