Strona 1

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
stanową materiał zapasowy organizmu
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
dostarczają organizmowi energię
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
Pytanie 2
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
A
B9
D
C
B12
K
Pytanie 3
Żółć wytwarzana jest w:
żołądku
trzustce
dwunastnicy
wątrobie
Pytanie 4
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
wytwarzają enzymy trawienne
zwiększają powierzchnię wchłaniania
rozkładają cukry
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
Pytanie 5
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
32
36
28
30
Pytanie 6
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
tłuszcze
białka
węglowodany
Pytanie 7
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
warzywa, owoce i zboża
produkty mleczne
mięso i jaja
ryby i owoce morza