Fiszki

Związki organiczne, błonnik, kwasy tluszczowe nienasycone, witaminy, aminokwasy

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 21 Rozwiązywany: 1877 razy
Związki organiczne, to:
węglowodany, tłuszcze, bialka
węglowodany, witamina D, tluszcze
kwasy tłuszczowe nienasycone, białka, tłuszcze
węglowodany, tłuszcze, bialka
Węglowodany dzielą się na:
wielocukry roślinne, wielocukier zwierzęcy
dwucukry zwierzęce, wielocukry roślinne, wielocukier zwierzęcy, dwucukry roślinne, cukry proste
wielocukier zwierzęcy, dwucukry roślinne, cukry proste
dwucukry zwierzęce, wielocukry roślinne, wielocukier zwierzęcy, dwucukry roślinne, cukry proste
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka ?
materiał budulcowy, energetyczny, pośrednictwo w szlakach metabolicznych
składnik blon komórkowych, stanowią przeciwciała, udział w skurczu mięśni
źródło energii, materiał budulcowy, funkcja transportująca, składnik błon komorkowych
materiał budulcowy, regulują bilans wodny organizmu, sterują procesami przemiany materii
materiał budulcowy, regulują bilans wodny organizmu, sterują procesami przemiany materii
Dobowe zapotrzebowanie na tłuszcze, to :
25-30%
55-65%
10-15%
25-30%
-ułatwia przesuwanie masy pokarmowej i usuwanie niestrawionych resztek w postaci kalu
-daje uczucie sytości
-przyspiesza wydalanie z organizmu kwasów żółciowych i cholesterolu

To cechy:
tłuszczów
węglowodanow
błonnika
błonnika
Kawasy tłuszczowe omega 6 to:
oliwa z oliwek
oleje roślinne
ryby
oliwa z oliwek
oleje roślinne
Kwasy tłuszczowe nasycone to:
jajka,
oleje roślinne
pokarm pochodzenia zwierzęcego
pokarm pochodzenia zwierzęcego
Wymień egzogenne nienasycone kwasy tłuszczowe:
linolowy
Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych, to:
składnik błon komorkowych
obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
sterowanie procesami przemiany materii
uczucie sytości
hamowanie zlepiania krwinek
spadek masy ciala
składnik błon komorkowych
obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
hamowanie zlepiania krwinek
Objawy niedoboru nienasyconych kwasów tłuszczowych:
upośledzenie krążenia krwi, nadciśnienie
zmiany skórne, wypadanie włosów
uszkodzenie wątroby, zahamowanie wzrostu, zmiany skórne
zmiany skórne, wypadanie włosów
Aminokwasy dzielą się na :
endogenne
pelnowartosciowe
egzogenne
endogenne
egzogenne
Aminokwasy endogenne to:
alanina, glicyna, kwas glutaminowy, izoleucyna
cystyna, tyrozyna, prolina, kwas asparaginowy, arginina
żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
lizyna, metionina, tronina, walina
żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
Aminokwasow egzogennych organizm nie potrafi syntetyzować.
Fałsz
Prawda
Prawda
Białka roślinne należą do białek niepełnowartościowych.
Fałsz
Prawda
Prawda
Witaminy podlegają trawieniu i trafiają bezpośrednio do krwioobiegu.
Nie
Taak
Nie
Źródło witaminy A, to:
marchew, dynia, bakterie jelitowe
mleko, owoce, warzywa, oleje roślinne
tran, wątroba, masło
tran, maslo, warzywa, owoce, mleko
tran, wątroba, masło
tran, maslo, warzywa, owoce, mleko
Skutki nadmiaru witaminy E, to:
zaburzenie procesu wiedzenia, niedokrwistosc,
oslabienie mięsni
zaburzenia procesu widzenia
oslabienie mięsni
zaburzenia procesu widzenia
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, to:
B,H,PP,A,D
A,D,E,K,B1,
A,D,K,E
A,D,K,E
Witaminy rozpuszczalne w wodzie, to:
biotyna, kwas askorybinowy, tokoferol
B1, B12, niacyna, kwas askorbinowy, pirydoksyna, magnez
fitochinon, retinol, kalcyferol
kwas pantotenowy, pirydoksyna, tiamina, kwas foliowy
kwas pantotenowy, pirydoksyna, tiamina, kwas foliowy
Skutki niedoboru kobalaminy, to:
anemia złośliwa, zaburzenie na tle nerwowym
stwardnienie rozsiane, pelagra
anemia, zaburzenia trawienia, kruchość i pękanie naczyn
anemia złośliwa, zaburzenie na tle nerwowym
Skutki niedoboru pirydoksyny, to:
pęknięcia w kącikach ust, bóle, sztywnosc stawow
zmęczenie, pobudliwosc nerwowa, brak apetytu
zmęczenie, stany depresji, rozdrażnienie
zmęczenie, stany depresji, rozdrażnienie