Strona 1

Związki organiczne, błonnik, kwasy tluszczowe nienasycone, witaminy, aminokwasy

Pytanie 1
Związki organiczne, to:
węglowodany, tłuszcze, bialka
kwasy tłuszczowe nienasycone, białka, tłuszcze
węglowodany, witamina D, tluszcze
Pytanie 2
Węglowodany dzielą się na:
dwucukry zwierzęce, wielocukry roślinne, wielocukier zwierzęcy, dwucukry roślinne, cukry proste
wielocukier zwierzęcy, dwucukry roślinne, cukry proste
wielocukry roślinne, wielocukier zwierzęcy
Pytanie 3
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka ?
materiał budulcowy, energetyczny, pośrednictwo w szlakach metabolicznych
źródło energii, materiał budulcowy, funkcja transportująca, składnik błon komorkowych
składnik blon komórkowych, stanowią przeciwciała, udział w skurczu mięśni
materiał budulcowy, regulują bilans wodny organizmu, sterują procesami przemiany materii
Pytanie 4
Dobowe zapotrzebowanie na tłuszcze, to :
55-65%
25-30%
10-15%
Pytanie 5
-ułatwia przesuwanie masy pokarmowej i usuwanie niestrawionych resztek w postaci kalu
-daje uczucie sytości
-przyspiesza wydalanie z organizmu kwasów żółciowych i cholesterolu

To cechy:
tłuszczów
błonnika
węglowodanow
Pytanie 6
Kawasy tłuszczowe omega 6 to:
oliwa z oliwek
oleje roślinne
ryby
Pytanie 7
Kwasy tłuszczowe nasycone to:
pokarm pochodzenia zwierzęcego
oleje roślinne
jajka,
Pytanie 8
Wymień egzogenne nienasycone kwasy tłuszczowe: