Fiszki

Biochemia I egzamin Dobryszycki

Test w formie fiszek Biochemia I egzamin Dobryszycki
Ilość pytań: 71 Rozwiązywany: 8741 razy
1. Które z poniższych stwierdzeń na temat wiązań elektrostatycznych są prawdziwe?
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
d. Donorem wiązania może być każdy pierwiastek
c. Skuteczność oddziaływania zależy od komplementarności
a. Wymaga środowiska wodnego
e. siła jest odwrotnie proporcjonalna do r^2 a energia wiązania odwrotnie proporcjonalna do r
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
e. siła jest odwrotnie proporcjonalna do r^2 a energia wiązania odwrotnie proporcjonalna do r
2. Które z poniższych stwierdzeń na temat wiązania kowalencyjnego są prawdziwe?
h. Jest najsłabszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych.
i. Tworzone jest przez uwspólnienie pary elektronów dwóch sąsiadujących atomów
a. Obecność cząsteczek wody osłabia oddziaływanie kowalencyjne
g. Podczas reakcji chemicznych dochodzi do zrywania i powstawania tego wiązania
c. W utworzeniu wiązania wielokrotnego uczestniczy więcej niż jedna para elektronów
e. Podczas reakcji chemicznych dochodzi m. in. do zrywania wiązań tego rodzaju.
b. Jest najsilniejszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych.
d. Podwójne wiązanie C=C jest słabsze od pojedynczego wiązania C-C.
j. Siła pojedynczego wiązania C-C jest porównywalna do siły wiązania van der Waalsa
k. Podczas reakcji chemicznych dochodzić może do zrywania wiązań tego rodzaju
f. Obecność cząsteczek wody znacząco wzmacnia oddziaływania kowalencyjne.
i. Tworzone jest przez uwspólnienie pary elektronów dwóch sąsiadujących atomów
a. Obecność cząsteczek wody osłabia oddziaływanie kowalencyjne
g. Podczas reakcji chemicznych dochodzi do zrywania i powstawania tego wiązania
c. W utworzeniu wiązania wielokrotnego uczestniczy więcej niż jedna para elektronów
e. Podczas reakcji chemicznych dochodzi m. in. do zrywania wiązań tego rodzaju.
b. Jest najsilniejszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych.
k. Podczas reakcji chemicznych dochodzić może do zrywania wiązań tego rodzaju
3. Które z poniższych stwierdzeń na temat wiązań wodorowych są prawdziwe?
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
c. Ma ściśle ukierunkowany charakter.
a. Wymaga środowiska wodnego.
d. Donorem wiązania może być każdy pierwiastek, który posiada H
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
c. Ma ściśle ukierunkowany charakter.
4. Które z poniższych stwierdzeń odpowiadają pierwszej zasadzie termodynamiki?
d. Zmiana entropii w otoczeniu reakcji jest niezależna od ilości wydzielonego w reakcji ciepła
e. Reakcja może zajść spontanicznie jeśli zmiana energii swobodnej jest ujemna.
a. Energia uwolniona podczas tworzenia wiązań chemicznych musi być wykorzystana do rozerwania innych wiązań lub uwolnienia w postaci ciepła lub też zmagazynowana w jakiejś innej formie.
b. Energia całkowita układu i jego otoczenia jest stała.
c. Niepolarne cząsteczki wykazują w wodzie tendencje do łączenia się.
a. Energia uwolniona podczas tworzenia wiązań chemicznych musi być wykorzystana do rozerwania innych wiązań lub uwolnienia w postaci ciepła lub też zmagazynowana w jakiejś innej formie.
b. Energia całkowita układu i jego otoczenia jest stała.
5. Które z poniższych stwierdzeń odpowiadają drugiej zasadzie termodynamiki?
f. Miejscowemu obniżeniu entropii często towarzyszy uwolnienie ciepła, które zwiększa entropię otoczenia.
e. H>0 utrudnia, a S>0 ułatwia zajście reakcji
b. Całkowita entropia układu i otoczenia zawsze wzrasta.
c. Zmiana entropii w otoczeniu reakcji jest niezależna od ilości wydzielonego w reakcji ciepła.
d. Reakcja może zajść spontanicznie jeśli zmiana energii swobodnej jest ujemna.
a. Niepolarne cząsteczki wykazują w wodzie tendencje do łączenia się.
f. Miejscowemu obniżeniu entropii często towarzyszy uwolnienie ciepła, które zwiększa entropię otoczenia.
e. H>0 utrudnia, a S>0 ułatwia zajście reakcji
b. Całkowita entropia układu i otoczenia zawsze wzrasta.
d. Reakcja może zajść spontanicznie jeśli zmiana energii swobodnej jest ujemna.
6. Termodynamika reakcji katalizowanych enzymatycznie to:
a. ujemna wartość entalpii swobodnej reakcji oznacza, że reakcja zachodzi spontanicznie z dużą szybkością
c. ponieważ enzym ingeruje w molekularny mechanizm reakcji zmienia jej stałą równowagi.
b. dodatnia wartość entalpii reakcji (delta H>0) utrudnia, a dodatnia wartość entropii (deltaS>0) ułatwia spontaniczność reakcji
b. dodatnia wartość entalpii reakcji (delta H>0) utrudnia, a dodatnia wartość entropii (deltaS>0) ułatwia spontaniczność reakcji
7. Wybierz prawidłowe zakończenie następującego zdania: RNA charakteryzuje się tym, że...
a. ... może pełnić rolę pośrednika w przepływie informacji genetycznej.
f. ... jego rdzeń jest zbudowany z powtarzających się jednostek cukrowo-fosforanowych
e. ... jest liniowym polimerem.
d. ... zawiera deoksyrybozę zamiast rybozy.
c. ... często zachodzi wewnątrz-łańcuchowe parowanie zasad.
b. ... może być składnikiem rybosomu.
a. ... może pełnić rolę pośrednika w przepływie informacji genetycznej.
f. ... jego rdzeń jest zbudowany z powtarzających się jednostek cukrowo-fosforanowych
e. ... jest liniowym polimerem.
c. ... często zachodzi wewnątrz-łańcuchowe parowanie zasad.
b. ... może być składnikiem rybosomu.
8. Które zdania dotyczące DNA są prawdziwe:
d. Nukleozydy są monomerycznymi jednostkami kwasów nukleinowych
a. Średnica helisy wynosi ok. 2 nm
e. Dwuniciowa helisa DNA ulega nieodwracalnemu topnieniu podczas ogrzewania.
b. Dwa helikalne łańcuchy polinukleotydowe oplatają wspólną oś. Łańcuch biegną w tym samym kierunku.
c. Rdzeń purynowo-pirymidynowy biegnie na zewnątrz, a cukrowo-fosforanowy jest zwrócony do wnętrza helisy
a. Średnica helisy wynosi ok. 2 nm
1.Które z poniższych stwierdzeń dotyczących helis α w białkach są prawdziwe?
h. Występują głównie helisy prawoskrętne.
j. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+4 tego samego łańcucha.
a. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów głównych.
i. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+2 tego samego łańcucha
d. Są stabilizowane przez wiązania peptydowe łańcuchów bocznych
g. Helisy wyższego rzędu pełnią zwykle w białkach rolę mechaniczną.
f. Grupa CO n-tego wiązania peptydowego tworzy wiązania wodorowe z grupą NH wiązania peptydowego n+4 innego łańcucha
c. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów bocznych.
b. Grupa CO n-tego wiązania peptydowego tworzy wiązania wodorowe z grupą NH wiązania peptydowego n+4 tego samego łańcucha.
k. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu innego łańcucha.
l. Występują głównie helisy lewoskrętne.
e. Są stabilizowane przez wiązania peptydowe łańcuchów głównych
h. Występują głównie helisy prawoskrętne.
j. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+4 tego samego łańcucha.
a. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów głównych.
g. Helisy wyższego rzędu pełnią zwykle w białkach rolę mechaniczną.
2. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących struktury harmonijki β w białkach są prawdziwe?
i. Zwroty β zwykle znajdują się na powierzchni białek.
b. Podobnie jak helisy α są cylindryczne.
d. W strukturze równoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują jednocześnie z odpowiednimi grupami dwóch aminokwasów na sąsiednim łańcuchu.
g. Struktury β mogą być tworzone przez wiele łańcuchów.
c. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów głównych. (
f. Zwroty β często uczestniczą w oddziaływaniu białek.
k. W strukturze antyrównoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują z odpowiednimi grupami jednego aminokwasu na sąsiednim łańcuchu
h. Inaczej określa się je strukturą typu wstęga-zwrot-wstęga.
j. W strukturze antyrównoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują z odpowiednimi grupami drugiego aminokwasu na sąsiednim łańcuchu.
a. Podobnie jak helisy α są rozciągnięte.
e. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów bocznych.
i. Zwroty β zwykle znajdują się na powierzchni białek.
d. W strukturze równoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują jednocześnie z odpowiednimi grupami dwóch aminokwasów na sąsiednim łańcuchu.
g. Struktury β mogą być tworzone przez wiele łańcuchów.
f. Zwroty β często uczestniczą w oddziaływaniu białek.
j. W strukturze antyrównoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują z odpowiednimi grupami drugiego aminokwasu na sąsiednim łańcuchu.
3. Proszę podać skróty jednoliterowe aminokwasów:
4. Który z podanych aminokwasów zawiera łańcuch boczny w przewadze naładowany dodatnio w ph7?
histydyna
lizyna
walina
arginina
histydyna
lizyna
arginina
5. Do której z poniższych grup aminokwasów należy glicyna?
zawierające aromatyczny łańcuch boczny
zawierające w łańcuchu bocznym atom siarki
zawierające łańcuch boczny z obecną grupą karboksyamidową
zawierające zasadowy łańcuch boczny
zawierające alifatyczny łańcuch boczny
zawierające alifatyczny łańcuch boczny
6. Który zestaw połączeń aminokwasów z właściwymi typami łańcuchów bocznych jest właściwy:
Lys - zasadowy
Ser - zawiera grupę hydroksylową
Trp – nie polarny aromatyczny
Cys – zawiera siarkę
Glu - kwaśny
Leu – niepolarny alifatyczny
Glu - zasadowy
Lys -kwaśny
Lys - zasadowy
Ser - zawiera grupę hydroksylową
Trp – nie polarny aromatyczny
Cys – zawiera siarkę
Glu - kwaśny
Leu – niepolarny alifatyczny
7. Które z poniższych stwierdzeń definiuje pKa grupy aminowej?
d. Jest to wartość pH w której grupy α-NH2 są całkowicie zdysocjowane.
b. Jest to wartość pH w której połowa grup α-NH2 jest uprotonowana.
a. Jest to wartość pH w której grupy α-NH2 są całkowicie uprotonowane.
c. Wartość pH, w której ładunek wypadkowy grupy wynosi 0.
b. Jest to wartość pH w której połowa grup α-NH2 jest uprotonowana.
8. Które z poniższych stwierdzeń definiuje pKa grupy karboksylowej?
d. Jest to wartość pH w której grupy α-COOH są całkowicie uprotonowane.
a. Jest to wartość pH w której połowa grup α-COOH jest uprotonowana.
e. Wartość pH, w której wypadkowy ładunek grupy karboksylowej wynosi 0.
b. Jest to wartość pH w której grupa α-NH2 jest całkowicie zdysocjowana.
c. Jest to wartość pH w której grupy α-COOH są całkowicie zdysocjowane.
a. Jest to wartość pH w której połowa grup α-COOH jest uprotonowana.
9. Które ze zdań dotyczących mostków disiarczkowych są poprawne?
c. podczas renaturacji rybonukleazy następuje spontaniczne odtworzenie mostków dwusiarczkowych.
e. powstają wyłącznie pomiędzy osobnymi łańcuchami polipeptydowymi białek wielopodjednostkowych takich jak przeciwciała.
b. są wiązaniami kowalencyjnymi, które mogą zostać zniesione przez działanie takich substancji jak: beta-merkaptoetanol, dinitrotroitol, mocznik
d. powstają przez redukcję grup sulfhydrylowych,
a. stabilizują głównie strukturę drugorzędową białka, (
c. podczas renaturacji rybonukleazy następuje spontaniczne odtworzenie mostków dwusiarczkowych.
1.Które z poniższych stwierdzeń dotyczących oczyszczania białek są prawdziwe?
i. W procesie oczyszczania białka metodą chromatografii powinowactwa wykorzystuje się zdolność tworzenia przez białko wewnętrznych mostków dwusiarczkowych.
a. Dializa jest metodą często używaną do oddzielenia białek od małych cząsteczek.
g. Do związania białka o charakterze zasadowym z kolumną do chromatografii jonowymiennej używa się kationitu.
h. Do związania białka o charakterze zasadowym z kolumną do chromatografii jonowymiennej używa się anionitu.
d. W technice chromatografii metodą filtracji żelowej, podobnie jak w elektroforezie żelowej, największe białka opuszczają żel jako pierwsze.
b. Rozpuszczalność większości białek nie zmienia się w stężonych roztworach soli.(
e. Podczas chromatografii metodą filtracji żelowej najszybciej poruszają się i wypływają z kolumny najmniejsze białka.
f. Podczas chromatografii metodą filtracji żelowej najszybciej wypływają z kolumny największe białka.
c. Dializa jest podstawową metodą używaną do rozdziału białek niewiele różniących się wielkością.
a. Dializa jest metodą często używaną do oddzielenia białek od małych cząsteczek.
g. Do związania białka o charakterze zasadowym z kolumną do chromatografii jonowymiennej używa się kationitu.
f. Podczas chromatografii metodą filtracji żelowej najszybciej wypływają z kolumny największe białka.
2. Proszę wskazać te z poniższych stwierdzeń dotyczących technik biochemicznych wykorzystujących przeciwciała, które są prawdziwe. Wybierz co najmniej jedną odpowiedź.
a. test ELISA może być wykorzystany do wykrycia danego antygenu w mieszaninach złożonych (np. we krwi)
e. Przeciwciała nie mogą być wykorzystane do oczyszczania białek poprzez chromatografię jonowymienną
b. test ELISA umożliwia zarówno wykrycie antygenu, jak i jego ilościowe oznaczenie.
d. test Western blotting umożliwia wykrycie białek rozdzielonych za pomocą elektroforezy żelowej
f. Przeciwciała mogą być wykorzystane do oczyszczania białek poprzez chromatografię jonowymienną
c. test ELISA nie może być wykorzystany do wykrycia danego przeciwciała w złożonych mieszaninach (np. we krwi)
a. test ELISA może być wykorzystany do wykrycia danego antygenu w mieszaninach złożonych (np. we krwi)
e. Przeciwciała nie mogą być wykorzystane do oczyszczania białek poprzez chromatografię jonowymienną
b. test ELISA umożliwia zarówno wykrycie antygenu, jak i jego ilościowe oznaczenie.
d. test Western blotting umożliwia wykrycie białek rozdzielonych za pomocą elektroforezy żelowej
3. Proszę wskazać te z poniższych stwierdzeń opisujących metodę degradacji Edmana, które są prawdziwe.
a. Metoda ta wykorzystuje fluorodinitrobenzen jako cząsteczkę znakującą koniec N polipeptydu.
d. Pozwala ona na poznanie co najwyżej 15 reszt aminokwasowych w sekwencji peptydu od jego końca C
c. Wykorzystuje sekwencyjne odcinanie reszt aminokwasowych od końca N, po uprzedniej reakcji polipeptydu z fenyloizotiocyjanianem.
g. Pozwala na poznanie nie wiecej niż 50 reszt aminokwasowych w sekwencji peptydu od jego C-końca.
f. W środowisku lekko kwaśnym uwalniana jest cykliczna fenylotiohydantoinowa pochodna aminokwasu, po czym koniec peptydowy jest gotowy do kolejnego cyklu reakcji.
e. aminokwasy odcinamy kolejno od C-konca
b. Metoda ta pozwala na oznaczenie wyłącznie jednego aminokwasu z końca N polipeptydu, ponieważ uwolnienie znakowanego aminokwasu wymaga hydrolizy wszystkich wiązań peptydowych.
h. Wykorzystuje sekwencję odcinania reszt aminokwasowych od końca N, po uprzedniej reakcji polipeptydu chlorkiem dabsylu,
c. Wykorzystuje sekwencyjne odcinanie reszt aminokwasowych od końca N, po uprzedniej reakcji polipeptydu z fenyloizotiocyjanianem.
g. Pozwala na poznanie nie wiecej niż 50 reszt aminokwasowych w sekwencji peptydu od jego C-końca.
f. W środowisku lekko kwaśnym uwalniana jest cykliczna fenylotiohydantoinowa pochodna aminokwasu, po czym koniec peptydowy jest gotowy do kolejnego cyklu reakcji.

Powiązane tematy

#biochemia #pwr #egzamin #dobryszycki

Inne tryby