Strona 2

T.12: Technik hotelarstwa

Pytanie 9
Komu pokojowa powinna zgłosić znalezienie pozostawionej przez gościa rzeczy w pokoju hotelowym?
portierowi hotelowemu
dyrektorowi ds. sprzedaży
recepcjoniście concierge
kierownikowi służby pięter
Pytanie 10
Które urządzenie należy zastosować do szorowania, polerowania i konserwacji podłogi marmurowej w hotelu?
odkurzacz samojezdny
szorowarkę jednotarczową
automat szorująco-zbierający
odkurzacz do czyszczenia na mokro i sucho
Pytanie 11
Który z kierowników w hotelu 5* zajmuje się organizowaniem i koordynowaniem czynności związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych i innych pomieszczeniach pionu mieszkalnego?
Służby parterowej
Gastronomii
Służby pięter
Recepcji
Pytanie 12
Jak długo należy gotować jaja na twardo?
8 - 10 minut
2 minuty
4 - 5 minut
3 minuty
Pytanie 13
Podanie śniadania do pokoju gościa to:
wstawka śniadaniowa
bufet śniadaniowy
zestaw a la carte
room service
Pytanie 14
Depozyt hotelowy jest usługą
komplementarną, bezpłatną
fakultatywną, bezpłatną
komplementarną, płatną
fakultatywną, płatną
Pytanie 15
Do którego rodzaju śniadania należy przygotować przedstawione na rysunku nakrycie?
angielskiego
wiedeńskiego
myśliwskiego
kontynentalnego
Pytanie 16
Zlecenie pisemne przesłane przez kontrahenta na realizację usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesu:
pisemnego potwierdzenia realizacji usług
wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej
ustnego potwierdzenia realizacji usług
wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta

Powiązane tematy

#technikhotelarstwa #t12