Fiszki

Układ pokarmowy

Test w formie fiszek odżywanie, układ pokarmowy; zakres gimnazjum
Ilość pytań: 12 Rozwiązywany: 8499 razy
Spalanie 1 g białka dostarcza:
3,5 kcal
5,7 kcal
7,2 kcal
4,1 kcal
4,1 kcal
Sole minaralne nie są składnikiem:
regulującym
budulcowym
energetycznym
energetycznym
Witamina, którą organizm syntetyzuje samodzielnie, to:
D
PP
D3
D2
D3
Niedobór witaminy A powoduje:
anemię
łuszczenie się skóry
rogowacenie skóry
niedostateczną mineralizację kości
kurzą ślepotę
łuszczenie się skóry
rogowacenie skóry
kurzą ślepotę
Do makrosładników należą:
miedź
żelazo
siarka
magnez
chlor
siarka
magnez
chlor
Niedobór boru powoduje:
zmieny w skórce
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
nie przewodzenie wody z solami mineralnymi
nie przewodzenie asymilatów
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
Kolejno ułożone odcinki jelita cienkiego, to:
trzustka -> dwuastnica -> jelito czcze
wątroba -> trzustka -> dwunastnica
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
dwunastnica -> jelito kręte -> jelito czcze
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
Enzym wchodzący w skład śliny, to:
ptialina
pepsyna
lipaza
trypsyna
ptialina
Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to:
podpuszczka
trypsyna
amylaza
pepsyna
podpuszczka
Głównym "labolatorium chemicznym" organizmu, jest:
trzustka
serce
wątroba
jelita
wątroba
Salomella jest baterią występującą w:
wieprzowinie i wołowinie
warzywach i owocach
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
każdym zakażonym rodzaju mięsa
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
Tasiemczycą możemy się zarazić poprzez:
nie przestrzeganie higieny osobistej
picie nieprzegotowanej wody
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego