Strona 1

Układ pokarmowy

Pytanie 1
Spalanie 1 g białka dostarcza:
5,7 kcal
3,5 kcal
4,1 kcal
7,2 kcal
Pytanie 2
Sole minaralne nie są składnikiem:
budulcowym
regulującym
energetycznym
Pytanie 3
Witamina, którą organizm syntetyzuje samodzielnie, to:
D
PP
D2
D3
Pytanie 4
Niedobór witaminy A powoduje:
kurzą ślepotę
łuszczenie się skóry
rogowacenie skóry
niedostateczną mineralizację kości
anemię
Pytanie 5
Do makrosładników należą:
chlor
siarka
miedź
magnez
żelazo
Pytanie 6
Niedobór boru powoduje:
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
zmieny w skórce
nie przewodzenie wody z solami mineralnymi
nie przewodzenie asymilatów
Pytanie 7
Kolejno ułożone odcinki jelita cienkiego, to:
trzustka -> dwuastnica -> jelito czcze
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
wątroba -> trzustka -> dwunastnica
dwunastnica -> jelito kręte -> jelito czcze
Pytanie 8
Enzym wchodzący w skład śliny, to:
lipaza
trypsyna
pepsyna
ptialina