Strona 3

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Pytanie 17
Tłuszcze ciekłe to:
smalec
olej rzepakowy
olej słonecznikowy
RAMA!
oliwa z oliwy
wódka
tran
Pytanie 18
Tłuszcze zwierzęce to
smalec
masło
olej
tran
margaryna
oliwa
Pytanie 19
Tłuszcze nasycone to:
margaryna
masło
RAMA!
olej słonecznikowy
Pytanie 20
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nienasycona i ciekła
nienasycona i stała
nasycona i ciekła
nasycona i stała
Pytanie 21
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
stała i nasycona
stała i nienasycona
ciekła i nienasycona
ciekła i nasycona
Pytanie 22
Reakcja zmydlania to:
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
Pytanie 23
Próba akroleinowa
jak nie nasycony to wrze
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak nasycony to wydziela sie akroleina
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
jak tłuszcz to tylko wrze
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
Pytanie 24
Akroleina
bez smaku
bezbarwna
zapach świeżych frytek
drażniący zapach
zielona
gorzka
słodka