Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 11857 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas siarkowy(IV)
woda
kwas siarkowy(VI)
kwas mrówkowy
kwas siarkowy(VI)
Ogólny wzór estrów to:
ROH
RCOOH
CnH2n+1OH
R1COOR2
R1COOR2
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
octan propylu
propionian propylu
octan etylu
maślan butylu
octan etylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Hydroliza to:
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
reakcja odwrotna do estryfikacji
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja odwrotna do estryfikacji
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji środków owadobójczych
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
impregnacji tkanin
produkcji artykułów spożywczych i leków
garbarowania skór
produkcji jabłek i wiśni
produkcji papieru toaletowego
produkcji leków i benzyny
produkcji środków owadobójczych
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji artykułów spożywczych i leków
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
metanolu i kwasu mrówkowego
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
butanolu i wody
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Woski to:
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
alkohole
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
nie jest estrem
wymyślił ją Nobel
to lekkożółta ciecz
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
ma wzór C3H5(ONO2)3
to lekkożółta ciecz
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
ma wzór C3H5(ONO2)3
Zapachy estrów są:
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
tylko przyjemne
tylko śmierdzące
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze dzielą się na:
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze stałe to:
tran
masło
smalec
margaryna
olej słonecznikowy
masło
smalec
margaryna
Tłuszcze ciekłe to:
wódka
tran
oliwa z oliwy
smalec
olej słonecznikowy
RAMA!
olej rzepakowy
tran
oliwa z oliwy
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
Tłuszcze zwierzęce to
olej
oliwa
smalec
margaryna
tran
masło
smalec
tran
masło
Tłuszcze nasycone to:
olej słonecznikowy
RAMA!
margaryna
masło
RAMA!
margaryna
masło
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nienasycona i ciekła
nasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i stała
nienasycona i ciekła