Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 11908 razy
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
ciekła i nienasycona
stała i nienasycona
stała i nasycona
ciekła i nasycona
stała i nasycona
Reakcja zmydlania to:
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
Próba akroleinowa
jak nie nasycony to wrze
jak tłuszcz to tylko wrze
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
jak nasycony to wydziela sie akroleina
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
Akroleina
zielona
zapach świeżych frytek
drażniący zapach
bez smaku
bezbarwna
słodka
gorzka
drażniący zapach
bez smaku
bezbarwna
Reakcja addycji w tłuszczach
zmydlanie tłuszczu
utwardzanie tłuszczu
tylko tłuszcze nasycone
produkcja tłuszczów sztucznych
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
odbarwienie chlorku miedzi
tylko tłuszcze nienasycone
odbarwienie wody bromowej
utwardzanie tłuszczu
produkcja tłuszczów sztucznych
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
tylko tłuszcze nienasycone
odbarwienie wody bromowej
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tłuszcze nie odbarwiają
wszystkie tłuszcze
tylko tłuszcze nasycone
tylko tłuszcze nienasycone
tylko tłuszcze nienasycone
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
tłoczenie na gorąco
zmaślanie
tłoczenie na zimno
rafinację
ekstrakację
tłoczenie na gorąco
tłoczenie na zimno
ekstrakację
Tłoczenie na zimno:
dużo oleju
olej niezdatny do spożycia
olej niskiej jakości
olej wysokiej jakości
niewielka ilość oleju
olej wysokiej jakości
niewielka ilość oleju
Tłoczenie na gorąco
niewielkie ilości oleju
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
olej czysty i jasny
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
Ekstrakacja polega na:
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
Zaznacz prawdziwe zdania:
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
masło otrzymujemy z rzepaku
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
Uproszczony schemat hydrolizy tłuszczów wygląda następująco:
tłuszcz+woda->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+CO2 -> gliceryna + kwas karboksylowy
tłuszcz+tlen->(enzymy)->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
Najwięcej NNKT zawiera:
oliwa z oliwek
olej słonecznikowy
masło
smalec
olej rzepakowy
olej sojowy
tran
oliwa z oliwek
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
olej sojowy
tran
Oleje mineralne to
oleje jadalne
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
oleje otrzymywane z wody mineralnej
mieszaniny węglowodorów
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
mieszaniny węglowodorów
Zmydlanie tłuszczów to:
estryfikacja tłuszczów, zachodząca w obecności kwasów karboksylowych i prowadząca do powstania mydła
takie coś nie istnieje
reakcja tłuszczów i zasad prowadząca do powstania kwasów karboksylowych i mydeł
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
Wysalanie tłuszczu to:
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
dodawanie soli kwasów tłuszczowych do mydła w celu odwrócenia procesu zmydlania
dodanie zasady do zmydlonego tłuszczu, mydło oddziela się od roztworu i ślicznie pachnie
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
Reakcja uwodorniania, zaznacz prawdziwe zdania
tłuszcz sztuczny + woda ->(T) tłuszcz ciekły
produkcja tłuszczów ciekłych
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
produkcja tłuszczów stałych
otrzymywanie oleju
otrzymywanie margaryny
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
otrzymujemy tylko tłuszcze nasycone
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
produkcja tłuszczów stałych
otrzymywanie margaryny
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
Produkcja margaryny, zaznacz prawdziwe zdania:
dodaje się barwników, przeciwutleniaczy, substancji polepszających smak i wodór
w procesie hydrolizy
otrzymywana z tłuszczów nasyconych
w procesie utwardzania
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
w procesie utwardzania
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
Tłuszcze otrzymujemy w wyniku reakcji estryfikacji, jej schemat to:
glicerol+kwas tłuszczowy->(ciś,T) tłuszcz + H2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(T) tłuszcz + CO2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(kat) tłuszcz + O2
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda