Strona 1

T.12: Technik hotelarstwa

Pytanie 1
Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić w nadmorskim hotelu przygotowującym się na przyjęcie wakacyjnych gości?
Gruntowne
Sezonowe
Okolicznościowe
Specjalne
Pytanie 2
Kiedy należy przeprowadzić w hotelu sprzątanie okolicznościowe?
po wyjeździe grupy turystycznej
po wyjeździe osób indywidualnych
przed świętami
przed sezonem
Pytanie 3
Których danych zgodnie z procedurami hotelowymi NIE wpisuje się do protokołu znalezienia rzeczy?
imienia i nazwiska znalazcy
miejsca znalezienia
daty znalezienia przedmiotu
terminu pobytu gościa
Pytanie 4
Od której kategorii hotele i motele są zobowiązane do świadczenia usługi sprzedaży lub udostępniania prasy codziennej?
2*
3*
4*
1*
Pytanie 5
Który typ pokoju hotelowego jest wyposażony w dwa pojedyncze łóżka?
Single
Double
Twin
Suite
Pytanie 6
Kiedy należy umieścić w pokoju hotelowym wstawkę dla gościa VIP, składającą się między innymi z butelki schłodzonego szampana oraz kosza z owocami i ciastkami?
W dniu wyjazdu gościa, wczesnym rankiem
W dniu przyjazdu, przed wejściem gościa do pokoju
W dniu przyjazdu, po wejściu gościa do pokoju
W dniu wyjazdu, przed opuszczeniem pokoju przez gościa
Pytanie 7
Których z wymienionych surowców należy użyć do przygotowania omletu biszkoptowego?
jajko, woda, sól, soda oczyszczona.
jajko, woda, sól, proszek do pieczenia.
mąka, jajko, cukier.
mąka, jajko, drożdże.
Pytanie 8
Która grupa usług zawiera wyłącznie usługi komplementarne bezpłatne?
Udzielanie informacji, przekazywanie wiadomości, wezwanie taksówki
Budzenie, wypożyczenie leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny
Podawanie śniadania do pokoju, wymiana walut, sala zabaw
Jazda konna, udzielenie pierwszej pomocy, wskazanie drogi do banku

Powiązane tematy

#technikhotelarstwa #t12