Fiszki

Budowa i rola układu pokarmowego

Test w formie fiszek Test z budowy i funkcji układu pokarmowego, składników odżywczych.
Ilość pytań: 35 Rozwiązywany: 117783 razy
Dopasuj liczby do organów
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
lipaza
ptialina
pepsyna
podpuszczka
ptialina
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
jelito cienkie
wątroba
trzustka
żołądek
trzustka
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
1
jama ustna
2
gardło
3
przełyk
4
żołądek
5
jelito cienkie
6
jelito grube
Do funkcji siekaczy należy:
trzymanie pokarmu
rozcieranie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
rozgryzanie pokarmu
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
owsica
włośnica
tasiemczyca
próchnica
owsica
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
korzeń
szyjka
pień
trzon
korona
korzeń
szyjka
korona
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
podżuchwowe
przyszczękowe
przyuszne
zauszne
podjęzykowe
podżuchwowe
przyuszne
podjęzykowe
Co jest na zdjęciu?
trzustka
wyrostek
jelito grube
jelito cienkie
trzustka
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
białka
cukry
tłuszcze
węglowodany
białka
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
glikogen
celuloza
skrobia
glikogen
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,02 g
1,1 g
1,07 g
1,07 g
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w tłuszczach
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
glukoza
celuloza
skrobia
glikogen
skrobia
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
soli mineralnych niezbędnych do życia
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
A
D3
B12
K
D3
Niedobór żelaza powoduje:
niedokrwistość
krzywicę
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
próchnicę zębów
niedokrwistość