Wybierz nazwy dwóch produktów, w które powinien wzbogacić swoją dietę pacjent skarżący się na owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów.
banany
chude mięso
owoce dzikiej róży
cytryny
orzechy
owoce dzikiej róży
cytryny
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Badania pacjenta wykazały zaburzenia pracy serca oraz niewłaściwą przemianę cukrów i witaminy C. Lekarz stwierdził, że pacjent cierpi na niedobór":
magnezu
jodu
żelaza
wapnia
magnezu
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Orzechy, kakao i pestki dyni to cenne źródło":
fosforu
żelaza
magnezu
wapnia
magnezu
Na wykresie przedstawiono zawartość wody
(% masy ciała) u mężczyzn w różnym przedziale wiekowym. Sformułuj problem badawczy dotyczący zmian ilości wody w ciele człowieka.
Czy zawartość wody jest różna w różnych narządach ciała?
Czy zawartość wody w organizmie człowieka zmienia się wraz z wiekiem?
Czy zawartość wody jest różna w zależności od sposobu odżywiania?
Czy zawartość wody w organizmie człowieka zmienia się wraz z wiekiem?
Jaki rodzaj zębów zaznaczony jest na ilustracji literą x?
trzonowce
Nawilżanie pokarmu zachodzi w:
jamie ustnej
żołądku
jelicie grubym
przełyku
jamie ustnej
Uzupełnij zdanie.
W skład układu pokarmowego wchodzi
. . . . . . . .
, narząd, w którym powstaje żółć.
W skład układu pokarmowego wchodzi wątroba, narząd, w którym powstaje żółć.
Rozkład białek na aminokwasy rozpoczyna się w:
wątrobie
trzustce
żołądku
jelicie cienkim
żołądku
Wybierz nazwę odcinka przewodu pokarmowego, który nie bierze udziału w obróbce pokarmu.
jelito cienkie
przełyk
żołądek
jama ustna
przełyk
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Właściwości bakteriobójcze w przewodzie pokarmowym człowieka wykazuje":
ślina
żółć
pepsyna
amylaza
ślina
Wybierz nazwy odcinków przewodu pokarmowego w których trawione są cukry
żołądek
jelito cienkie
jelito grube
jama ustna
przełyk
jelito cienkie
jama ustna
Zaznacz punkt, w którym wyjaśniono znaczenie
śluzu dla prawidłowego funkcjonowania żołądka.
Pozwala na czasowe gromadzenie większej ilości pokarmu.
Nawilża pokarm i chroni ścianę żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego.
Umożliwia wchłanianie wody, soli mineralnych i witamin.
Przesuwa pokarm, zapobiegając jego zaleganiu w żołądku.
Nawilża pokarm i chroni ścianę żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego.
Zaznacz nazwy substancji, które są wchłaniane w kosmkach je
litowych.