Fiszki

T15: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Organizacja żywienia i usług gastronomicznych". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T15
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 6403 razy
Przedstawiony na zdjęciu sprzęt służy do
tranżerowania
grilowania
flambirowania
bemarowania
flambirowania
Na zdjęciu przedstawiono
łopatkę do homara
miarkę barmańską
łyżeczkę barmańską
łyżeczkę do kawioru
łyżeczkę barmańską
Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji zupy potrzeba 0,9 kg mąki?
3,0 g
30,0 g
90,0 g
9,0 g
3,0 g
Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zorganizowanym grupom udziela się rabatu w wysokości 10%?
400,00 zł
720,00 zł
880,00 zł
800,00 zł
720,00 zł
W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omlet naturalny, gdy doda się do niego 150 g zasmażanego szpinaku?
180,00 mg
370,00 mg
270,00 mg
250,00 mg
180,00 mg
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 200 g tej potrawy.
162 kcal
300 kcal
324 kcal
100 kcal
324 kcal
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina
czerwonego
musującego
różowego
wzmocnionego
musującego
Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g
4,00 zł
3,00 zł
2,00 zł
1,00 zł
2,00 zł
HACCP to
organ normalizacyjny
amerykańska ustawa żywnościowa
norma jakości żywności
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
serem
rybami
drobiem
wieprzowiną
serem
Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot
Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek
Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz
drobiu
ryb
podrobów
jaj
jaj
Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?
uroczysty obiad
lampka wina
przyjęcie koktajlowe
przyjęcie typu stół angielski
uroczysty obiad
Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
nadmiar wapnia
niedobór żelaza
niedobór fluoru
nadmiar potasu
niedobór fluoru
Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu
na przyjęcie cocktailowe
na przyjęcie oficjalne państwowe
na konferencję
na przyjęcie rodzinne zasiadane
na przyjęcie rodzinne zasiadane
W restauracji stwierdzono, że rosną ceny surowców. Głównymi odbiorcami usług zakładu są stali klienci. Jakie działania należy wykonać, aby utrzymać ceny oferowanych potraw na stałym poziomie i zysk restauracji?
zmienić nazwę zakładu
poszukiwać tańszych dostawców surowców
zmodyfikować kartę dań
wprowadzić gratisy przy zamówieniach powyżej 80 zł
poszukiwać tańszych dostawców surowców
W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać
zrazy zawijane
zupę gulaszową
fondue serowe
sos pomidorowy
zupę gulaszową
Która choroba jest efektem spożywania zbyt małej ilości białka w stosunku do zapotrzebowania organizmu?
pelagra
szkorbut
kwashiorkor
krzywica
kwashiorkor
Która karta menu powinna być ofertą potraw i napojów podawanych podczas przyjęcia?
karta dnia
karta standardowa
karta okolicznościowa
karta okresowa
karta okolicznościowa