Fiszki

Wstępny

Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 4672 razy
Cukier otrzymuje się z:
buraków cukrowych
buraków ćwikłowych
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
Cukier stosuje się jako;
środek utrwalający produkty
środek słodzący
barwnik
środek utrwalający produkty
środek słodzący
Cechy cukru pierwszej kategorii:
zlepione kryształy
bez obcych smaków i posmaków
kryształy bez zlepków i grudek
barwa kremowa
barwa biała
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
bez obcych smaków i posmaków
kryształy bez zlepków i grudek
barwa biała
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
Cukier drugiej kategorii
barwa klarownie biała
roztwory tworzą zawiesinę
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
roztwory mogą być lekko opalizujące
obecne zlepki, grudki
bez obcych zapachów i posmaków
bez zlepków, grudek
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez obcych zapachów i posmaków
bez zlepków, grudek
Cukier trzeciej kategorii:
barwa biała
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
barwa jasnokremowa
może się lekko sklejać
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
roztwór dolny jest opalizujący
nie skleja się
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
barwa jasnokremowa
może się lekko sklejać
roztwór dolny jest opalizujący
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 2 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
syntetyczne środki słodzące
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
negatywny wpływ na zdrowie
nieznajomość ewentualnych powikłań
potencjalną szkodliwość
potencjalną szkodliwość
Przykłady środków słodzących;
Sorbitol
Mannitol
Aspartam
Akritol
Awannitol
Sorbitol
Mannitol
Aspartam
Aspartam charakteryzuje się:
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od glukozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
nektaru i spadzi
spadzi
nektaru roślin
nektaru zwierząt XD
nektaru i spadzi
spadzi
nektaru roślin
Miody nektarowe w większości są
pośrednie
jasne
ciemne
jasne
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
barwę (jasne, ciemne)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
jednokwiatowe
wielokwiatowe
wielokwiatowe
miody spadziowe mają barwę:
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
mniej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
ciemno- brunatno żółta
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
Patoka to miód
płynny
skrystalizowany
płynny
krupiec to miód
płynny
skrystalizowany
skrystalizowany
Zboża to:
rośliny należące do różnych gatunków zbóż
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
czy kukurydza jest zbożem?
tak
nie
tak

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam

Inne tryby