Strona 1

Wstępny

Pytanie 1
Cukier otrzymuje się z:
trzciny cukrowej
buraków ćwikłowych
buraków cukrowych
Pytanie 2
Cukier stosuje się jako;
środek utrwalający produkty
barwnik
środek słodzący
Pytanie 3
Cechy cukru pierwszej kategorii:
bez obcych smaków i posmaków
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
barwa biała
kryształy bez zlepków i grudek
zlepione kryształy
barwa kremowa
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
Pytanie 4
Cukier drugiej kategorii
obecne zlepki, grudki
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez zlepków, grudek
bez obcych zapachów i posmaków
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
roztwory tworzą zawiesinę
barwa klarownie biała
Pytanie 5
Cukier trzeciej kategorii:
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
barwa jasnokremowa
może się lekko sklejać
nie skleja się
barwa biała
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
roztwór dolny jest opalizujący
Pytanie 6
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 2 kategoria
Pytanie 7
syntetyczne środki słodzące
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
Pytanie 8
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam