Formularz kontaktowy
Memorizer+

Wykup dostęp

Ta funkcja jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Fiszki

Wstępny

Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 6499 razy
masa 1000 ziaren jest wskaźnikiem
wyrażonym w kh/hektolitr
ma znaczenie przy ocenie wydajności ziarna
nie ma znaczenia przy ocenie wydajności ziarna
dorodności ziaren
ma znaczenie przy ocenie wydajności ziarna
dorodności ziaren
masa 1000 ziaren jest wskaźnikiem
wyrażonym w kh/hektolitr
ma znaczenie przy ocenie wydajności ziarna
nie ma znaczenia przy ocenie wydajności ziarna
dorodności ziaren
masa 1000 ziaren stwierdza
wypełnenie ziaren materiałem zapasowym
gęstość nasypową ziaren
wypełnenie ziaren materiałem zapasowym
masa 1000 ziaren stwierdza
wypełnenie ziaren materiałem zapasowym
gęstość nasypową ziaren
badanie gęstości ziarna w stanie zasypowym to stosunek
objętości nasypowej do masy
masy ziarna do objętości jaką zajmuje ono po nasypaniu do pojemnika w ściśle określonych warunkach
masy ziarna do objętości jaką zajmuje ono po nasypaniu do pojemnika w ściśle określonych warunkach
badanie gęstości ziarna w stanie zasypowym to stosunek
objętości nasypowej do masy
masy ziarna do objętości jaką zajmuje ono po nasypaniu do pojemnika w ściśle określonych warunkach
gęstość ziarna w stanie zsypnym wyraża się w:
kg/ dm3
g/cm3
kg/ hektolitr
g/cm3
gęstość ziarna w stanie zsypnym wyraża się w:
kg/ dm3
g/cm3
kg/ hektolitr
im wyższa gęstość zboża w stanie zsypnym tym zboże jest:
niższej jakości
gęstość nie ma wpływu na jakość
wyższej jakości
wyższej jakości
im wyższa gęstość zboża w stanie zsypnym tym zboże jest:
niższej jakości
gęstość nie ma wpływu na jakość
wyższej jakości
stan ogólny ziarna ocenia się:
doświadczalnie
organoleptycznie
organoleptycznie
stan ogólny ziarna ocenia się:
doświadczalnie
organoleptycznie
wilgotność ziarna nie powinna przekraczać więcej niż:
12%
13,5%
10%
13,5%
wilgotność ziarna nie powinna przekraczać więcej niż:
12%
13,5%
10%
Ziarna nie powinny zawierać więcej zanieczyszczeń niż:
5%
13,5%
2%
6%
6%
Ziarna nie powinny zawierać więcej zanieczyszczeń niż:
5%
13,5%
2%
6%
gęstość ziarna w stanie zsypowym jest
wskaźnikiem jakościowym
wskaźnikiem objętościowym
wskaźnikiem ilościowym
wskaźnikiem jakościowym
gęstość ziarna w stanie zsypowym jest
wskaźnikiem jakościowym
wskaźnikiem objętościowym
wskaźnikiem ilościowym
zboże powinno się przechowywać w zakresie wilgotności
5-10%
10-14%
11-15%
10-14%
zboże powinno się przechowywać w zakresie wilgotności
5-10%
10-14%
11-15%
celem przechowywania ziaren w warunkach beztlenowych jest:
mniejsza gęstość zsypowa
brak rozwoju szkodników
mniejsza wilgotność zboża
brak rozwoju szkodników
celem przechowywania ziaren w warunkach beztlenowych jest:
mniejsza gęstość zsypowa
brak rozwoju szkodników
mniejsza wilgotność zboża
przewietrzanie zboża umożliwia
usuwanie ciepła
usuwanie szkodników
szybszą fermentację zboża
usuwanie ciepła
przewietrzanie zboża umożliwia
usuwanie ciepła
usuwanie szkodników
szybszą fermentację zboża
ochrona przed szkodliwym działaniem tlenu polega na:
odpowietrzaniu w cyklonach
częstym przewietrzaniu
utrwalaniu ziarna środkami chemicznymi
utrwalaniu ziarna środkami chemicznymi
ochrona przed szkodliwym działaniem tlenu polega na:
odpowietrzaniu w cyklonach
częstym przewietrzaniu
utrwalaniu ziarna środkami chemicznymi
wśród środków bezpieczaństwa przechowywania zbóż można wymienić
mechaniczne (zwalczanie szkodników)
fizyczne
termiczne (wygrzewanie pod wysoką temperaturą)
chemiczne (stosowanie insektycydów)
mechaniczne (zwalczanie szkodników)
fizyczne
chemiczne (stosowanie insektycydów)
wśród środków bezpieczaństwa przechowywania zbóż można wymienić
mechaniczne (zwalczanie szkodników)
fizyczne
termiczne (wygrzewanie pod wysoką temperaturą)
chemiczne (stosowanie insektycydów)
insektykcydy to związki pestycydów stosowane do
szybszego rozwoju mikroorganizmów
zwalczania szkodników
zwalczania szkodników
insektykcydy to związki pestycydów stosowane do
szybszego rozwoju mikroorganizmów
zwalczania szkodników
Otrzymywanie produktów ze zbóż odbywa się poprzez
destylację
ekstrakcję
mielenie
mielenie
Otrzymywanie produktów ze zbóż odbywa się poprzez
destylację
ekstrakcję
mielenie
w zakładach młyńskich odbywa się
średni przemiał
drobny przemiał
grubszy przemiał
drobny przemiał
w zakładach młyńskich odbywa się
średni przemiał
drobny przemiał
grubszy przemiał
w kaszarniach odbywa się
drobny przemiał
umiarkowany przemiał
grubszy przemiał
grubszy przemiał
w kaszarniach odbywa się
drobny przemiał
umiarkowany przemiał
grubszy przemiał
Mąka to wynik przemiału:
wstwpnie oczyszczonego ziarna zbóż
oczyszczonego ziarna zbóż
oczyszczonego ziarna zbóż
Mąka to wynik przemiału:
wstwpnie oczyszczonego ziarna zbóż
oczyszczonego ziarna zbóż
chleb razowy zawiera
wszystkie skłądniki pochodzące z ziarna łącznie z okrywą
wszystkie składniki pochodzące z ziarna z wyłączeniem okrywy
wszystkie skłądniki pochodzące z ziarna łącznie z okrywą
chleb razowy zawiera
wszystkie skłądniki pochodzące z ziarna łącznie z okrywą
wszystkie składniki pochodzące z ziarna z wyłączeniem okrywy
Memorizer.pl

Cześć!

Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.

Reklamy, jak zapewne wiesz, pozwalają na utrzymanie i rozwój serwisu. W związku z tym prosimy Cię o ich odblokowanie by móc kontynuować naukę.

Wyłącz bloker reklam a następnie
Kliknij aby przeładować stronę
lub
Subskrybuj Memorizer+

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam