Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Wstępny
Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań:
226
Rozwiązywany:
5550 razy
Cukier otrzymuje się z:
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
buraków ćwikłowych
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
Cukier stosuje się jako;
środek utrwalający produkty
barwnik
środek słodzący
środek utrwalający produkty
środek słodzący
Cechy cukru pierwszej kategorii:
barwa biała
barwa kremowa
zlepione kryształy
kryształy bez zlepków i grudek
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
bez obcych smaków i posmaków
barwa biała
kryształy bez zlepków i grudek
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
bez obcych smaków i posmaków
Cukier drugiej kategorii
roztwory tworzą zawiesinę
bez obcych zapachów i posmaków
roztwory mogą być lekko opalizujące
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
obecne zlepki, grudki
bez zlepków, grudek
barwa klarownie biała
bez obcych zapachów i posmaków
roztwory mogą być lekko opalizujące
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
bez zlepków, grudek
Cukier trzeciej kategorii:
barwa biała
może się lekko sklejać
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
nie skleja się
roztwór dolny jest opalizujący
barwa jasnokremowa
może się lekko sklejać
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
roztwór dolny jest opalizujący
barwa jasnokremowa
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 2 kategoria
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
syntetyczne środki słodzące
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
negatywny wpływ na zdrowie
nieznajomość ewentualnych powikłań
potencjalną szkodliwość
potencjalną szkodliwość
Przykłady środków słodzących;
Aspartam
Akritol
Awannitol
Mannitol
Sorbitol
Aspartam
Mannitol
Sorbitol
Aspartam charakteryzuje się:
200 razy słodszym smakiem od glukozy
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
nektaru i spadzi
spadzi
nektaru roślin
nektaru zwierząt XD
nektaru i spadzi
spadzi
nektaru roślin
Miody nektarowe w większości są
ciemne
pośrednie
jasne
jasne
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
barwę (jasne, ciemne)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
jednokwiatowe
wielokwiatowe
wielokwiatowe
miody spadziowe mają barwę:
ciemno- brunatno żółta
mniej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
Patoka to miód
skrystalizowany
płynny
płynny
krupiec to miód
płynny
skrystalizowany
skrystalizowany
Zboża to:
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
rośliny należące do różnych gatunków zbóż
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
czy kukurydza jest zbożem?
nie
tak
tak
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#uek
#wstepny
#exam
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie