Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Wstępny
Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań:
226
Rozwiązywany:
5747 razy
Cukier otrzymuje się z:
buraków ćwikłowych
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
Cukier stosuje się jako;
środek słodzący
środek utrwalający produkty
barwnik
środek słodzący
środek utrwalający produkty
Cechy cukru pierwszej kategorii:
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
barwa kremowa
barwa biała
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
bez obcych smaków i posmaków
zlepione kryształy
kryształy bez zlepków i grudek
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
barwa biała
bez obcych smaków i posmaków
kryształy bez zlepków i grudek
Cukier drugiej kategorii
bez zlepków, grudek
bez obcych zapachów i posmaków
roztwory tworzą zawiesinę
barwa klarownie biała
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
obecne zlepki, grudki
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez zlepków, grudek
bez obcych zapachów i posmaków
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
roztwory mogą być lekko opalizujące
Cukier trzeciej kategorii:
roztwór dolny jest opalizujący
może się lekko sklejać
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
barwa biała
barwa jasnokremowa
nie skleja się
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
roztwór dolny jest opalizujący
może się lekko sklejać
barwa jasnokremowa
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 2 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
syntetyczne środki słodzące
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
potencjalną szkodliwość
nieznajomość ewentualnych powikłań
negatywny wpływ na zdrowie
potencjalną szkodliwość
Przykłady środków słodzących;
Akritol
Sorbitol
Awannitol
Mannitol
Aspartam
Sorbitol
Mannitol
Aspartam
Aspartam charakteryzuje się:
200 razy słodszym smakiem od glukozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
nektaru i spadzi
nektaru zwierząt XD
nektaru roślin
spadzi
nektaru i spadzi
nektaru roślin
spadzi
Miody nektarowe w większości są
jasne
pośrednie
ciemne
jasne
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
barwę (jasne, ciemne)
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
wielokwiatowe
jednokwiatowe
wielokwiatowe
miody spadziowe mają barwę:
mniej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
ciemno- brunatno żółta
jasno- brunatno zielona
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
Patoka to miód
skrystalizowany
płynny
płynny
krupiec to miód
płynny
skrystalizowany
skrystalizowany
Zboża to:
rośliny należące do różnych gatunków zbóż
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
czy kukurydza jest zbożem?
nie
tak
tak
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#uek
#wstepny
#exam
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie