Fiszki

Wstępny

Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 5747 razy
W chlebie wielorazowym oddziela się części zewnętrzne metodami;
filtracji
śrutowania
destylacji
mielenia
śrutowania
mielenia
mąkę można podzielić w zależności od:
rodzaju ziarna od którego pochodzi (kukurydziana, żytnia, przenna)
z jakiej części ziarna zostało wytworzone (razowa- mielone całe ziarno, gatunkowa- bez okrywy owocowo-nasiennej)
rodzaju ziarna od którego pochodzi (kukurydziana, żytnia, przenna)
z jakiej części ziarna zostało wytworzone (razowa- mielone całe ziarno, gatunkowa- bez okrywy owocowo-nasiennej)
na przybliżoną ocenę przydatnośći techniczną pozwalają badania:
wymytego z mąki glutenu
jakość okrywy owocowo-nasiennej
wymiał ziarna
wymytego z mąki glutenu
sypkość, porowatość, przewodnictwo cieplne, sorpcyjność to:
właściwości chemiczne mąki
właściwości fizyczne wypieków
właściwości fizyczne mąki
właściwości fizyczne mąki
smak i zapach mąki powinien być
lekko czerstwy
świeży
czerstwy
świeży
barwa mąki powinna być:
biała
lekkoszara
jednolita
jednolita
maksymalna wilgotność mąki:
10%
5%
15%
15%
w mące zanieczyszczenia mineralne i organiczne są:
dopuszczalne w niewielkich zakresach
całkowicie niedopuszczalne
dopuszczalne
całkowicie niedopuszczalne
Rozpływalność (opisująca jakość glutenu wyraża się w:
g
g/cm3
mm
mm
elastyczność glutenu wyraża się w:
mm
stopniach
g/cm3
stopniach
kwasowość mąki kształtuje się w zakresie stopni:
3-8
1-2
10-12
3-8
kasza wytwarzana jest z:
kukutydzy
żyta
wszystkich rodzajów zbóż (najczęśćiej jęczmienia)
jęczmienia
wszystkich rodzajów zbóż (najczęśćiej jęczmienia)
ziarna w kaszach powinny być:
jednolote odmianowo
szkliste
równe wielkością
czyste
mogą być wymiksowane z innymi rodzajami ziaren
dobrze wykształcone (tylko z magistrem)
mogą być różne wielkością
mogą być w niewielkim stopniu zanieczyszczone
jednolote odmianowo
szkliste
równe wielkością
czyste
dobrze wykształcone (tylko z magistrem)
wady kasz mogą wynikać ze:
wadliwego procesu technologicznego
użycia złego surowca
częstego przerzucania worka z kaszą
złego magazynowania
wadliwego procesu technologicznego
użycia złego surowca
częstego przerzucania worka z kaszą
złego magazynowania
otręby to produkt powstały z:
cięcia
ugniatania
przemiału
przemiału
otręby powstają z takich zbóż jak:
pszenżyto
żyto
pszenica
owies
żyto
pszenica
owies
otręby są:
głównym produktem
produktem uboczym
produktem uboczym
otręby stanowią
20% ziarna
5% ziarna
10% ziarna
10% ziarna
Otręby posiadają dużą ilość
witamin
błonnika
mikro i makroelementów
witamin
błonnika
mikro i makroelementów
Otręby stosowane są głównie jako:
pasza
składnik wypieków
pasza

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam

Inne tryby