Fiszki

Wstępny

Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 5550 razy
W chlebie wielorazowym oddziela się części zewnętrzne metodami;
mielenia
filtracji
destylacji
śrutowania
mielenia
śrutowania
mąkę można podzielić w zależności od:
z jakiej części ziarna zostało wytworzone (razowa- mielone całe ziarno, gatunkowa- bez okrywy owocowo-nasiennej)
rodzaju ziarna od którego pochodzi (kukurydziana, żytnia, przenna)
z jakiej części ziarna zostało wytworzone (razowa- mielone całe ziarno, gatunkowa- bez okrywy owocowo-nasiennej)
rodzaju ziarna od którego pochodzi (kukurydziana, żytnia, przenna)
na przybliżoną ocenę przydatnośći techniczną pozwalają badania:
jakość okrywy owocowo-nasiennej
wymiał ziarna
wymytego z mąki glutenu
wymytego z mąki glutenu
sypkość, porowatość, przewodnictwo cieplne, sorpcyjność to:
właściwości chemiczne mąki
właściwości fizyczne wypieków
właściwości fizyczne mąki
właściwości fizyczne mąki
smak i zapach mąki powinien być
czerstwy
lekko czerstwy
świeży
świeży
barwa mąki powinna być:
jednolita
lekkoszara
biała
jednolita
maksymalna wilgotność mąki:
15%
5%
10%
15%
w mące zanieczyszczenia mineralne i organiczne są:
całkowicie niedopuszczalne
dopuszczalne
dopuszczalne w niewielkich zakresach
całkowicie niedopuszczalne
Rozpływalność (opisująca jakość glutenu wyraża się w:
mm
g
g/cm3
mm
elastyczność glutenu wyraża się w:
g/cm3
stopniach
mm
stopniach
kwasowość mąki kształtuje się w zakresie stopni:
3-8
10-12
1-2
3-8
kasza wytwarzana jest z:
żyta
wszystkich rodzajów zbóż (najczęśćiej jęczmienia)
kukutydzy
jęczmienia
wszystkich rodzajów zbóż (najczęśćiej jęczmienia)
ziarna w kaszach powinny być:
równe wielkością
mogą być wymiksowane z innymi rodzajami ziaren
szkliste
czyste
mogą być w niewielkim stopniu zanieczyszczone
mogą być różne wielkością
jednolote odmianowo
dobrze wykształcone (tylko z magistrem)
równe wielkością
szkliste
czyste
jednolote odmianowo
dobrze wykształcone (tylko z magistrem)
wady kasz mogą wynikać ze:
wadliwego procesu technologicznego
użycia złego surowca
złego magazynowania
częstego przerzucania worka z kaszą
wadliwego procesu technologicznego
użycia złego surowca
złego magazynowania
częstego przerzucania worka z kaszą
otręby to produkt powstały z:
przemiału
ugniatania
cięcia
przemiału
otręby powstają z takich zbóż jak:
pszenżyto
owies
pszenica
żyto
owies
pszenica
żyto
otręby są:
głównym produktem
produktem uboczym
produktem uboczym
otręby stanowią
5% ziarna
10% ziarna
20% ziarna
10% ziarna
Otręby posiadają dużą ilość
mikro i makroelementów
błonnika
witamin
mikro i makroelementów
błonnika
witamin
Otręby stosowane są głównie jako:
pasza
składnik wypieków
pasza

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam

Inne tryby