Fiszki

Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Test w formie fiszek Egzamin na podstawie "Książeczka 600 pytań"
Ilość pytań: 70 Rozwiązywany: 6124 razy
W skład mitochondriów wchodzą głównie:
W skład mitochondriów wchodzą głównie: białko (27%), tłuszcze złożone (53%) cukry( 20%)
białko (70%), tłuszcze złożone (27%)
białko (50%), tłuszcze złożone (47%)
białko (70%), tłuszcze złożone (27%)
W stan koloidalny można przeprowadzić:
tylko białka
każdą substancję, obniżając ciśnienie i zwiększając temperaturę
każdą substancję stosując odpowiednie warunki
tylko białka, aminokwasy, cukry, tłuszcze
każdą substancję stosując odpowiednie warunki
W starszych korzeniach kora pierwotna:
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie kory wtórnej
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie korka
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie miazgi
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie łyka
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie korka
W starszych korzeniach perycykl może wytworzyć:
związki korzeni bocznych
związki pędów bocznych
związki korzenia palowego
całkiem nowy korzeń główny
związki korzeni bocznych
W stożkach wzrostu możemy wyróżnić kolejno (od góry) strefy:
Distalną, subdistalną, organogeniczną
organogeniczną Distalną, subdistalną
subdistalną, organogeniczną Distalną
Distalną, subdistalną, organogeniczną
W środowisku kwaśnym aminokwas:
zachowuje się jak zasada odłączając jony wodorowe od grupy aminowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
zachowuje się jak kwas przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
W środowisku zasadowym aminokwas:
zachowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy sulfonowej
zachowuje sie jak kwas odczepiajac jon wodoru od grupy aminowej
achowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
zachowuje sie jak kwas odczepiajac jon wodoru od grupy aminowej
W tłuszczach złożonych podstawnikami glicerolu mogą być:
węglowodany
tylko węglowodory alifatyczne
tylko węglowodory zawierające pierścienie nitrowe
tylko węglowodory aromatyczne
węglowodany
W warunkach beztlenowych elektrony i protony wodoru odłączone w glikozie:
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
W wodzie rozpuszczają się mydła:
wapniowe
sodowe
barowe
sodowe
W wodzie występują wiązania wodorowe:
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a tlenem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej w obecności katalizatorów np. białek
między wodorem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
W wyniku cyklizacji formy łańcuchowej glukozy:
powstaje pierścień benzenowy
powstaje pierścień acetalowy
powstaje pierścień pirolowy
powstaje pierścień acetalowy
W wyniku działania na chlorofil zasady:
następuje rozpad chlorofilu na fitol i chlorofiline
powstaje sól fitolowa
następuje zasadowa hydroliza chlorofilu
następuje zasadowa hydroliza chlorofilu
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
jedna cząsteczka glukozy i jedna cząsteczka fruktozy
jedna cząsteczka alfa-glukozy i jedna cząsteczka beta-fruktozy
glukoza
dwie cząsteczki glukozy i jedna cząsteczka maltozy
glukoza
W wyniku hydrolizy kwasowej sacharozy powstaje:
fruktoza i skrobia
glukoza i fruktoza
glukoza i skrobia
diastereoizomer glukozy w konfiguracji -L oraz beta- fruktoza
glukoza i fruktoza
W wyniku hydrolizy sacharozy otrzymano 5kg fruktozy. Hydrolizie poddano:
100kg sacharozy
5kg sacharozy
10kg sacharozy
25kg sacharozy
10kg sacharozy
W wyniku pęcznienia suchego koloidu powstają:
galareta
koloid
żel
zol
zol
W wyniku zasadowej hydrolizy sacharozy powstaje:
skrobia i dekstryny
fruktoza i glukoza
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
tylko glukoza
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
W wyniku zasadowej hydrolizy tłuszczy powstają:
estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych
produkty jełczenia np. kwas masłowy
sole glicerolu
mydła
mydła
W zależności od wartości punktu izoelektrycznego aminokwasy dzielimy na:
obojnacze i amfoteryczne
obojętne, kwaśne, zasadowe
kationowe, anionowe
obojętne, kwaśne, zasadowe