Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46
Test w formie fiszek Egzamin na podstawie "Książeczka 600 pytań"
Ilość pytań:
70
Rozwiązywany:
6812 razy
Wakuale tworzą się z:
komórek hydroinicjalnych
z większych wakuoli
małych wodniczek
małych wodniczek
Walina to aminokwas który:
aminokwas który nie występuje w białkach roślinnych
nadaje substancją charakterystyczny zapach wanilii
występuje zawsze w białkach roślinnych
występuje zawsze w białkach roślinnych
Właściwością kwasowo-zasadową aminokwasów jest:
dobre przewodnictwo prądu elektrycznego
brak rozpuszczalności w wodzie
dobra rozpuszczalność w wodzie
punkt izoelektryczny aminokwasów
punkt izoelektryczny aminokwasów
Wapń i magnez występujące w blaszce środkowej spełniają rolę czynnika:
wypływającego na zdolności przewodzące komórek liścia
wypływającego na zdolności buforowe komórek liścia
wypływającego na zdolności enzymatyczne substancji pektynowych
wypływającego na konsystencje substancji pektynowych
wypływającego na konsystencje substancji pektynowych
Warunkiem istnienia właściwości redukujących cukrów jest:
obecność grupy aldehydowej
obecność grupy Fehlinga
asymetryczny węgiel wykazujący entalpie wyższą niż współczynnik Fehlinga
obecność grupy ketonowej
obecność grupy aldehydowej
Warunkiem na istnienie właściwości optycznych cukrów jest:
obecność węgla asymetrycznego
brak węgla asymetrycznego
zdolność do tworzenia związków optycznych
zdolność do tworzenia związków krystalicznych odbijających światło
obecność węgla asymetrycznego
Ważną rolę w utrzymaniu struktury zespolonych podjednostek rybosomów spełniają jony:
żelaza
miedzi
magnezu
azotu
magnezu
Według jakich objawów wnioskujemy, że siła ssąca komórek i roztworu zew. Są sobie równe:
komórki nie pobierają ani nie oddają wody
następuje wzmożona transpiracja z komórek liści
następuje wzmożony wypływ z komórki
dochodzi do zjawiska gutacji
komórki nie pobierają ani nie oddają wody
Według jakiego objawu wnioskujemy, że tkanka jest w roztworze izoosmotycznym:
u niektórych komórek zachodzi plazmoliza graniczna
zachodzi plazmoliza centralna
dochodzi do pękania ściany komórkowej
dochodzi do odcięcia tonoplastu od ściany komórkowej
u niektórych komórek zachodzi plazmoliza graniczna
Według prawa Stefana intensywność dyfuzji gazu przez małe otwory:
jest odwrotnie proporcjonalna do średnicy otworu
jest proporcjonalna do średnicy otworu
jest proporcjonalna do efektu brzeżnego
jest odwrotnie proporcjonalna do efektu brzeżnego
jest proporcjonalna do efektu brzeżnego
Wielkość nicieli białkowej uzależniona jest od:
od wielkości białka
od stopnia spolaryzowania białka
ładunku cząsteczki białka
ładunku cząsteczki białka
Wieloenzymowe kompleksy:
katalizują reakcje w obrębie oddalonych szlaków metabolicznych
katalizują reakcje w obrębie podobnych szlaków metabolicznych
spowalniają reakcje w obrębie podobnych szlaków
katalizują reakcje w obrębie podobnych szlaków metabolicznych
Wilgotność względną oznacza się:
higrowskazem
higrometrem
za pomocą metody cylinderkowej
za pomocą metody wagowej
higrometrem
Właściwości aminokwasów jako elektrolitów:
zależą od ilości kationów i anionów
zależą od wielkości cząsteczek aminokwasów
zależą od stężenia roztworów
zależną od pH
zależną od pH
Właściwości optyczne związków chemicznych m. In. Aminokwasów określa:
skręcalność właściwa
właściwości redukujące
efekt Tyndala
skręcalność właściwa
Właściwości półprzepuszczalne błon cytoplazmatycznych
ulegają statycznym zmianom od czynników wewnętrznych I zewnętrznych
ulegają dynamicznym zmianą od czynników wewnętrznych I zewnętrznych
zależą od stężeń roztworów po obydwóch stronach błony
ulegają dynamicznym zmianą od czynników wewnętrznych I zewnętrznych
Włośniki są:
tworem floemu
tworem ksylemu
wypustkami komórek mezo dermy
wypustkami komórek ryzo dermy
wypustkami komórek ryzo dermy
Woda hydratacyjna ma wpływ na:
sposób przestrzennego ułożenia łańcuchów białka
kolejność aminokwasów w białku
wytworzenie się wiązań wodorowych w strukturze I rzędowej białka
sposób przestrzennego ułożenia łańcuchów białka
Woda jest dipolem ponieważ:
w cząstce atomy Hsą z jednej strony a O z drugiej
posiada moment dipolowy większy od 0
ma względnie duży moment dipolowy
w cząstce atomy Hsą z jednej strony a O z drugiej
Woda trudno wnika przez szparki ponieważ:
ma duże napięcie powierzchniowe
ma małe napięcie powierzchniowe
ma dużą gęstość
jest dipolem
ma duże napięcie powierzchniowe
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#fizjologia
#uniwersytet
#rolniczy
#kraj
#ozl
#gl
#drzewa
#rosliny
#gibany
#auksyny
#fabikp
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie