Fiszki

Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Test w formie fiszek Egzamin na podstawie "Książeczka 600 pytań"
Ilość pytań: 70 Rozwiązywany: 6814 razy
W skład mitochondriów wchodzą głównie:
W skład mitochondriów wchodzą głównie: białko (27%), tłuszcze złożone (53%) cukry( 20%)
białko (70%), tłuszcze złożone (27%)
białko (50%), tłuszcze złożone (47%)
białko (70%), tłuszcze złożone (27%)
W stan koloidalny można przeprowadzić:
tylko białka, aminokwasy, cukry, tłuszcze
tylko białka
każdą substancję stosując odpowiednie warunki
każdą substancję, obniżając ciśnienie i zwiększając temperaturę
każdą substancję stosując odpowiednie warunki
W starszych korzeniach kora pierwotna:
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie miazgi
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie korka
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie łyka
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie kory wtórnej
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie korka
W starszych korzeniach perycykl może wytworzyć:
całkiem nowy korzeń główny
związki korzenia palowego
związki pędów bocznych
związki korzeni bocznych
związki korzeni bocznych
W stożkach wzrostu możemy wyróżnić kolejno (od góry) strefy:
Distalną, subdistalną, organogeniczną
subdistalną, organogeniczną Distalną
organogeniczną Distalną, subdistalną
Distalną, subdistalną, organogeniczną
W środowisku kwaśnym aminokwas:
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
zachowuje się jak kwas przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada odłączając jony wodorowe od grupy aminowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
W środowisku zasadowym aminokwas:
zachowuje sie jak kwas odczepiajac jon wodoru od grupy aminowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
achowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy karboksylowej
zachowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy sulfonowej
zachowuje sie jak kwas odczepiajac jon wodoru od grupy aminowej
W tłuszczach złożonych podstawnikami glicerolu mogą być:
tylko węglowodory aromatyczne
tylko węglowodory alifatyczne
węglowodany
tylko węglowodory zawierające pierścienie nitrowe
węglowodany
W warunkach beztlenowych elektrony i protony wodoru odłączone w glikozie:
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
W wodzie rozpuszczają się mydła:
wapniowe
sodowe
barowe
sodowe
W wodzie występują wiązania wodorowe:
między wodorem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a tlenem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej w obecności katalizatorów np. białek
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
W wyniku cyklizacji formy łańcuchowej glukozy:
powstaje pierścień benzenowy
powstaje pierścień pirolowy
powstaje pierścień acetalowy
powstaje pierścień acetalowy
W wyniku działania na chlorofil zasady:
powstaje sól fitolowa
następuje rozpad chlorofilu na fitol i chlorofiline
następuje zasadowa hydroliza chlorofilu
następuje zasadowa hydroliza chlorofilu
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
jedna cząsteczka glukozy i jedna cząsteczka fruktozy
jedna cząsteczka alfa-glukozy i jedna cząsteczka beta-fruktozy
dwie cząsteczki glukozy i jedna cząsteczka maltozy
glukoza
glukoza
W wyniku hydrolizy kwasowej sacharozy powstaje:
diastereoizomer glukozy w konfiguracji -L oraz beta- fruktoza
glukoza i fruktoza
glukoza i skrobia
fruktoza i skrobia
glukoza i fruktoza
W wyniku hydrolizy sacharozy otrzymano 5kg fruktozy. Hydrolizie poddano:
25kg sacharozy
5kg sacharozy
10kg sacharozy
100kg sacharozy
10kg sacharozy
W wyniku pęcznienia suchego koloidu powstają:
koloid
zol
żel
galareta
zol
W wyniku zasadowej hydrolizy sacharozy powstaje:
fruktoza i glukoza
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
tylko glukoza
skrobia i dekstryny
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
W wyniku zasadowej hydrolizy tłuszczy powstają:
estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych
produkty jełczenia np. kwas masłowy
mydła
sole glicerolu
mydła
W zależności od wartości punktu izoelektrycznego aminokwasy dzielimy na:
obojętne, kwaśne, zasadowe
obojnacze i amfoteryczne
kationowe, anionowe
obojętne, kwaśne, zasadowe