Nauka

Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
W skład mitochondriów wchodzą głównie:
białko (70%), tłuszcze złożone (27%)
W skład mitochondriów wchodzą głównie: białko (27%), tłuszcze złożone (53%) cukry( 20%)
białko (50%), tłuszcze złożone (47%)
Pytanie 2
W stan koloidalny można przeprowadzić:
tylko białka, aminokwasy, cukry, tłuszcze
każdą substancję stosując odpowiednie warunki
każdą substancję, obniżając ciśnienie i zwiększając temperaturę
tylko białka
Pytanie 3
W starszych korzeniach kora pierwotna:
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie kory wtórnej
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie miazgi
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie korka
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie łyka
Pytanie 4
W starszych korzeniach perycykl może wytworzyć:
związki korzeni bocznych
całkiem nowy korzeń główny
związki korzenia palowego
związki pędów bocznych
Pytanie 5
W stożkach wzrostu możemy wyróżnić kolejno (od góry) strefy:
Distalną, subdistalną, organogeniczną
organogeniczną Distalną, subdistalną
subdistalną, organogeniczną Distalną
Pytanie 6
W środowisku kwaśnym aminokwas:
zachowuje się jak kwas przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
zachowuje się jak zasada odłączając jony wodorowe od grupy aminowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
Pytanie 7
W środowisku zasadowym aminokwas:
zachowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy sulfonowej
zachowuje sie jak kwas odczepiajac jon wodoru od grupy aminowej
achowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
Pytanie 8
W tłuszczach złożonych podstawnikami glicerolu mogą być:
tylko węglowodory alifatyczne
tylko węglowodory zawierające pierścienie nitrowe
tylko węglowodory aromatyczne
węglowodany