Pytania i odpowiedzi

BIOCHEMIA cukry

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu.
Ilość pytań: 39 Rozwiązywany: 608 razy
Pytanie 21
Oligosacharydy
a. Produkt kondensacji 2-10 jednostek monosacharydowych
Pytanie 22
Przy czym wykorzystywane są poliole?
a. Przy diecie jako produkty bezcukrowe i dietetyczne
Pytanie 23
Czym są poliole?
c. Zredukowanymi aldehydami lub ketonami do grupy alkoholowej
Pytanie 24
Z czego syntetyzują węglowodany zwierzęta?
b. Aminokwasów
Pytanie 25
Jaką rolę odgrywają cukry?
a. Strukturalną
Pytanie 26
Jaka proteina należy do składników osocza?
b. Apoproteina B
Pytanie 27
Głowną integralną glikoproteiną blony ludzkiej erytrocytów jest
b. Glikoforyna
Pytanie 28
Analiza składników błon komórkowych ssaków wykazała, że około 5% stanowią węglowodany które znajdują się w:
a. Glikoproteinach i glikolipidach
Pytanie 29
Kwasy sjalowe są pochodnymi
a. Kwasu neuraminowego
Pytanie 30
Kwas neuraminowy
b. jest 9węglowym cukrem
Pytanie 31
Kwasy sjalowe są składnikami
a. Glikoprotein i gangliozydów (glikolipidów)
Pytanie 32
Gdzie znajdują się proteoglikany?
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Pytanie 33
Wskaż przykłady glikoprotein
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Pytanie 34
Skąd właściwości amortyzujące i poślizgowe struktur w glikozaminoglikanach?
b. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
Pytanie 35
Co tworzy substancję podstawową tkanki łącznej?
a. Proteoglikany
Pytanie 36
Glikozaminoglikany zawierają
c. Aminocukry i kwasy uronowe
Pytanie 37
Który z cukrów jest bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie i jest używany w badaniach do określania szybkości filtracji w kłębuszkach nerkowych?
c. Inulina
Pytanie 38
Gdzie występuje inulina?
d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Pytanie 39
Inulina to
c. polisacharyd fruktozowy

Powiązane tematy