Strona 1

BIOCHEMIA cukry

Pytanie 1
Który cukier ma rozgałęzioną strukturę bardziej od amylopektyny?
a. Inulina
d. Sacharoza
c. Dekstryna
b. Glikogen
Pytanie 2
Którego składnika jest procentowo mniej w skrobii?
b. Amylopektyny
a. Amylozy
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
c. Oba występują w mniej więcej takiej samej ilości
Pytanie 3
Od czego zależy szybkość z jaką amylaza będzie hydrolizowała skrobię?
b. Stopnia jej krystalizacji
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
c. Stopnia hydratacji
a. Struktury skrobii
Pytanie 4
Mieszanina zwana ‘cukrem inwertowanym’ powstaje z
d. Sacharozy
c. Laktozy
a. Glukozy
b. Maltozy
Pytanie 5
Glikozydami są niektóre antybiotyki:
c. Gliozyd naparstnicy
d. Ouabaina
a. Streptomannoza
b. Streptomycyna
Pytanie 6
Glikozydy nasercowe zawierają
a. Glikozydy naparstnicy i strofantusa takie jak ouabaina
c. Glikozydy mannozowe takie jak ouabaina
b. Glikozydy strofantusa takie jak streptomycyna
d. Streptomycynę
Pytanie 7
Który ze związków może być anglikonem?
c. Fenol, etanol, metanol, sterol, adenina
a. Adenina, fenol, glicerol, mannoza
b. benzen, fenol etanol, metanol
d. Fenol, sterol, benzen
Pytanie 8
W przypadku którego cukru w przypadku niewydajnego metabolizmu można doprowadzić do zaćmy?
a. Galaktoza
b. Glukoza
d. Fruktoza
c. Ksyluloza

Powiązane tematy