Strona 2

Budowa i rola układu pokarmowego

Pytanie 9
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
zauszne
przyszczękowe
przyuszne
podjęzykowe
podżuchwowe
Pytanie 10
Co jest na zdjęciu?
trzustka
jelito grube
wyrostek
jelito cienkie
Pytanie 11
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
cukry
węglowodany
białka
tłuszcze
Pytanie 12
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
glikogen
celuloza
skrobia
Pytanie 13
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,07 g
1,1 g
1,02 g
Pytanie 14
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
Pytanie 15
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
Pytanie 16
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne